Osmanlı eserleri müzayedeye çıkıyor

Müzayedede birçok başyapıt satışa sunulacak.

Antik A.Ş.’nin koleksiyoncuları büyük sürprizlerin beklediği 259. müzayedesinde ilk kez görücüye çıkacak olan müze kalitesinde tablolar, hatlar, Osmanlı antikaları, mücevherler, Oryantalist ve ünlü Türk ressamlarının eserleri 6 Aralık 2009 Pazar günü saat 14:00’de Swsissotel’de satışa sunuluyor.

Türk Resmi’nde ekol oluşturan Nazmi Ziya’nın “Kırık Çam” konulu baş yapıt çalışması, Feyhaman Duran’ın “Yazmalı Çıplak” ve natürmortları, Vecih Bereketoğlu’nun “Harman” konulu çalışması, İbrahim Çallı’nın “Beyaz Elbiseli Kız” ve “Manolyalar” konulu iki eseri ilk kez görücüye çıkacak başyapıtlar arasında yer alıyor. Boğaziçi’ni en iyi tasvir eden renk ustası Halil Paşa’nın “Göksu” ve “Çengelköy” konulu yapıtları, Sami Yetik’in “Orman Yolu” eseri, Hikmet Onat’ın İstanbul şaheserleri ile Hoca Ali Rıza, Şefik Bursalı, Naci Kalmukğlu, Ziya Keseroğlu, Turgut Zaim, Hamit Görele gibi önemli ressamlara ait eserleirn de satışa sunulacağı müzayede klasik Türk resim sanatı için büyük önem taşıyor. Çağdaş Türk resminin ustalarından Adnan Varınca, Mubin Orhon, Eren Eyüboğlu, Avni Arbaş, Mustafa Esirkuş, Nuri İyem gibi sanatçılarımızın eserlerinin de yer aldığı müzayedede 250 eser satışa sunuluyor.

Sultan II. Abdülhamid (1876-1909)’in saray ressamı ünlü oryantalist Fausto Zonaro’nun “Kız Kulesi” konulu baş yapıtı ve ünlü oryantalist Alois Schönn “İstanbul’da eğlenen saraylı kadınlar” tablosu da müzayedede yer alıyor.
Sultan Abdülmecid, Sultan II. Abdülhamid ve Sultan Mehmed Reşad için özel yapım, benzerleri Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonunda bulunan murassa ve mineli saatler ile murassa kutular ile ve 12.yy.’dan kalma tombak miğfer satışa sunulacak eserler içinde işçilik ve sanatsal açıdan en dikkat çekici yapıtları oluşturuyor. İznik seramikler ile Yıldız porselen şaheseri Yıldız vazo, tuğralı gümüş karlık, tuğralı leğen-ibrikler ile birbirinden değerli Osmanlı eserleri ve tablolar müzayedede satışa sunulacak diğer eserleri oluşturuyor.
Müzayedede yer alan Kazasker Mustafa İzzet, Muhsinzade Abdullah, Hamit Aytaç, Abdül Kadri Şükri ve Kemal Batanay gibi önemli hattatlara ait Hilye-i Şerife’lerde hat koleksiyonerlerini heyecanlandıracak nitelikte.
Turgay Artam tarafından yönetilecek olan 259. müzayededeki eserler 1-6 Aralık 2009 tarihinden itibaren Antik Palace’da görülebilir.