Obama Türkiye'yi kızdırdı

Obama Ermeniler'e mektup yazdı. Türk-Ermeni yakınlaşmasını desteklediğini söyledi ama bu arada Türkiye'yi kızdıracak sözler etti.

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecine desteğini teyit etti. Mektubunda 1915 olayları için “20’inci yüzyılın en büyük katliamlarından biri” nitelemesinde bulundu.

Obama, “Amerika Ermeni Dernekleri” (AAA) adlı ABD’deki şemsiye Ermeni kuruluşuna gönderdiği mektupta, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi süreci hakkında, “Bu tarihi sürecin her iki ülkenin geleceği için önemli faydalar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

AAA’nın sürece ilişkin endişelerini içeren bir mektubu Beyaz Saray’a göndermesinin ardından Obama, cevaben yazdığı mektupta, “Ermenistan ile Türkiye arasında normalleşmenin ön şartsız ve makul bir zaman çerçevesinde ilerletilmesinde hemfikirim. 10 Ekimde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, normalleşmeye çerçeve sağlayacak protokolün tarihi imza töreninde ABD’yi temsil etti. Ermenistan ve Türkiye’yi, normalleşme sözünü yerine getirme yolunda ilerlerken, desteklemeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mektubunda 1915 olayları için “20’inci yüzyılın en büyük katliamlarından biri” nitelemesinde bulunan Obama, gerçeklerin tam ve samimi bir şekilde kabul edilmesi gerektiğine inandığını belirtti.

ABD Başkanı, normalleşme sürecinin ilerleyebilmesi için Ermeni ve Türk halklarının geçmişin gerçeklerine yanıt verebilmesi gerektiğini kaydederek, “Önümüzdeki aylarda da normalleşme çabalarını kuvvetle desteklemeyi sürdüreceğiz” ifadesine yer verdi.