Meslek okullarına ihtiyaç var

Katsayı kararının tartışıldığı şu günlerde Üniversite Kitabevi kurucusu Mahmut Balcı, yayıncılık ve kitapçılık alanında da meslek okullarına ihtiyaç olduğu söyledi.

Herkesime hitap eden kitap çeşidi, düzenlediği kültürel etkinler ve yayıncılık faaliyetiyle Erzurum’un kültür ve düşünce dünyasında önemli bir yeri olan Üniversite Kitabevi 14. kuruluş yıldönümünü kitap dostlarıyla Pazar söyleşisinde paylaştı.
Ayraç Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Yazar Şahin Torun’un Yönettiği ‘Üniversite kitabevi’nin 14. kuruluş yıldönümü bağlamında kitap ve kültür emekçisi olmak’ konulu söyleşiye konuk olarak Üniversite Kitabevi kurucusu Mahmut Balcı katıldı.

KİTAP BİR İFADE BİÇİMİDİR
Açılış bölümünde konuşan Şahin Torun, “Medeniyet olarak kitabı en büyük kaynaklardan sayabiliriz. Kitap bir ifade biçimidir. Kitap evrenseldir. Fransa’nın ve amerikanın yükselişi kitaplara bağlıdır. Kitap Fransız devrimine önemli rol oynamıştır ve amerikan toplumunun şekillenmesinde de önemli bir rolü vardır. Amerika çok kısa bir tarih olmasına rağmen çok kısa sürede inanılmaz şeyler başardı bu da kitap sayesinde oldu. Belli dönemlerde,okuyucular çeşitli siyasi bakış açılarını anlatan kitap evlerine gitmiştir. Üniversite kitapevi bu anlayışı yıkan bir kitapevi olmuştur” dedi.

MESLEK OKULLARINA İHTİYAÇ VAR
Mahmut Balcı, 14 yılın değerlendirmesini yaparken meslek liseleriyle ilgili katsayı tartışmalarının yapıldığı bir dönemde yayıncılık ve kitapçılık alanında da meslek okullarına ihtiyaç olduğu söyledi.

Üniversite Kitabevi kurucusu Mahmut Balcı, Kitap ve kültür işçiliğinin zorlukları yanında haz veren yönleri de olan bir meslek olduğunu belirterek, “Kitap ve kültür önemsenmeli. Bu işi yapanlara değer verilmeli. Yazara yayıncıya değer verilmeli. Kitapçıların birçok zorlukla yapmaya çalıştıkları meslekleri her geçen gün zor günler yaşamakta. Ders kitapları ücretsiz verilince insanların ayakları büyük oranda kitapçılardan kesildi. İnternetten kitap satışlarına ilgi arttı. Korsan kitap satışı devam etmekte. Bu meslekle ilgilenen insanlar sağlıklarından ve vakitlerinden fedârlık yaparken bir de bu tür sorunlar yaşamaları üzücü bir durumdur. Bu alanı ihmal etmenin faturası çok ağır olmakta. Erzurum halkının daha çok okumasını öneriyoruz. Çünkü başarılı illerin çoğuna baktığımızda okuma oranlarının yüksek olduğunu görmekteyiz.” dedi.
Balcı, daha sonra şunları söyledi; “Bizi kitapçılık olayına ideolojik yaklaşmadık. Bizi ideolojik olmakla suçlayanların ilkesizleştiğini gördük. Bir kitabevi her türlü helal olan sebze ve meyveyi sunan manava benzer. Biz herkesime hitap etmeye çalıştık. Biz doğal olan açılımı biz yıllar önce yaptık. Bugüne kadar bir kitabevi’nin dar imkanlarıyla Erzurum’a Türkiye’nin yakından tanıdığı birçok yazar davet ettik. Birçok önemli konuyu konuştuk. Bu hizmetlerle hem şehrin kültürel hayatına, hem farklı düşünmeye hem de bir arada yaşama kültürüne katkıda bulunmaya çalıştık. Meslektaşlarımız müesseseleşme konusunda zorluklar yaşamakta. Birçok orta yaş sahibi meslektaşımız ilerleyen zamanlarda kendilerinden sonra bu işi sürdürmeye niyetli kimse bulmakta zorlanacaklarını söylemekte. Kitapçı arkadaşlardan aldığımız bilgileri bir arada değerlendirdiğimiz zaman son yıllarda bu mesleği sürdürmek zorlaştı. Meslektaşlarımız nitelikli ve bu işi seven personel bulmakta zorluk yaşadıklarını söylemekte. Bu mesleği ancak bu işe sevdalı olan kişilerle sürdürmek gerektiğine inandığımı bildiğim halde yine de yayıncılık, kitapçılık ve dergicilik mesleğinin öğretildiği ve bu sektörde çalışacak eleman yetiştirilmeye yönelik okulların açılmasını öneriyoruz. Bu tam bir çözüm olmasa bile bir süreliğine de olsa katkı olur.

Tescilli markamız olan birey kitap olarak Erzurum’dan Uluslararası Frankfurt kitap fuarına katılma hakkına sahip olmak, Erzurum’un en iyi kitapçısı ödülüne layık görülmek, önceki yıllarda Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti tarafından Erzurum’un kültür hayatına yaptığımız hizmetler nedeniyle hizmet ödülü verilmesi yaptığımız işlerin farklılığını göstermektedir.”
Kitap satışı yanında kültürel hizmetler yapan kuruluşların sayıca artmasını beklediklerini anlatan Mahmut Balcı, “Ancak üzülerek belirtmeliyim ki Erzurum’un bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da gereken çalışmaları yapmadığını görmekteyim. Erzurum belediyeleri kültür sanat ve düşünce alanında bir çok belediyenin gerisinde. Atatürk Üniversitesi’nin Erzurum Valiliğinin çok şey yapacağını düşünüyorum. Erzurum için sadece 2011 nedeniyle değil her zaman bir şeyler yapmak mümkündür” diye konuştu.
Balcı son olarak, okuyucuların özellikle korsan yayınlardan ve hak ihlalinden uzak durmalarını ve birer kültür taşıyıcısı olan kitabevlerine sahip çıkmalarını istedi.