Mercedes'ten Türkiye'ye özel 2. model

Daimler dünyasında en hızlı büyüyen ülke olan Türkiye için Mercedes ikinci bir model geliştirmek için kolları sıvadı.

Mercedes’in Türkiye için geliştirdiği 1.6 lt motorlu C serisi, şirketin satışlarını ikiye katladı. Bunun üzerine Daimler dünyasında en hızlı büyüyen ülke olan Türkiye için ikinci bir model geliştirme kararı alındı.

Alman lüks otomobil üreticisi Mercedes, bu yıl Türkiye’de adeta patlama yaptı. Lüks markanın bu patlamasında yeni C serisine eklenen 1.6 litrelik vergi avantajlı motor tek başına sürükleyici oldu. Türkiye kanunlarına göre yüksek vergi avantajına sahip küçük motorlu Mercedes C Serisi, Mercedes Benz Türk’ü Daimler’in dünyada en hızlı büyüyen ülkesi yaptı. C Serisi’nin yakaladığı başarıyı gören Daimler, Türkiye’ye özel yeni bir model üretmek için düğmeye bastı. Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, mart ayında satışa sundukları C Serisi sayesinde krizden daha az etkilendiklerini belirterek, şunları söyledi: “Düşük vergi dilimine giren 1.6 litre motorlu C Serisi, Daimler tarafından Türkiye’ye özel üretildi. Bu yılın 10 aylık döneminde C Serisi’nden 5.191 adet sattık. Bu yıl 10 bin adetlik binek otomobil satışına koşuyoruz. Bu bizim için tarihi bir rekor olacak. C Serisi sayesinde otomobil ciromuz yüzde 100’ün üzerinde büyüdü ve Daimler dünyasında en hızlı büyüyen ülke olduk.”

TÜRKİYE’YE ÖZEL YENİ MODEL

Almanya merkezin bu başarı karşısında kayıtsız kalamadığını dile getiren Süer Sülün, başarının takdiri için Türkiye’ye özel ikinci bir model için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Sülün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, gösterdiği performansla Daimler dünyasında artık sözü geçen bir ülke konumuna geldi. Krizde 10 binlik satış rakamı, Daimler için önemli bir rakam. Bizi dikkate alıyorlar. C Serisi çok tutunca, bizim pazara uygun yeni modeller üzerinde konuşuyoruz. Daimler’in Ar-Ge’si bunun üzerinde çalışmaya başladı.”

C Serisi’nin krizde Mercedes-Benz Türk’ün cirosunun dikkat çekecek kadar düşmesini de önlediğini ifade eden Süer Sülün, “2008 yılında toplam ciromuz 2 milyar euro olmuştu. Bunun 1.2 milyar eurosu iç pazardan, 800 milyon eurosu ise ihracattan gelmişti. Bu yıl hem iç pazardaki daralmanın hem de ihracattaki düşüşün de etkisiyle ciromuzda yüzde 20 azalma olacaktır. C Serisi olmasaydı, cirodaki gerileme çok daha yüksek olurdu” açıklaması yaptı. Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Sülün, şirketin bu yılki performansını ise şöyle aktardı: “2009’da 10 bin binek, 3 bin otobüs ve 5 bin kamyonla 18 bin adetlik satış rakamına ulaşırız. Otobüs krizden daha az ektilendi. Avrupa’da toplu taşımacılık sürekli büyüyor ve filolar yenileniyor. 2 bin 500 adetlik otobüs ihracatına ulaşırız. Kamyon küresel krizde büyük darbe yedi. Geçen yıl 17 bin 300 kamyon üretip, 7.900 adedini ihraç etmiştik. Bu yıl ise yurtdışına 970 kamyon gönderebildik. Kamyon ihracatı 10’da bire geriledi.”

DUBAİ KRİZİ SEKTÖRÜ VURDU

Sob günlerde piyasalar Dubai kriziyle dalgalandı. Aslında Dubai krizinin bir süredir Türk inşaat kamyonu üreticilerini vurduğunu dile getiren Sülün, “Dubai’ye Türkiye’den gerek yeni gerekse ikinci el inşaat kamyonu ihraç ediliyor. Dubai’deki daralma da biz dahil kamyon üreticilerini etkiledi” bilgisini verdi.