Hamileler aşılanmaya başlayacak

Domuz gribi olarak bilinen pandemik gribe karşı hamilelerin aşılanmasına yarından itibaren başlanacağı bildirildi.

Sakarya İl Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, hamileler için 'Adjuvan' içermeyen aşıların geldiğini belirtti. Hamileler için özel üretilen katkısız aşının yarından itibaren gebelere vurulmaya başlanacağını ifade eden Bektaş, "Hamile olanlar için özel üretilen aşılar elimize ulaştı. Bu aşılarda alerjik reaksiyon daha az oluyor. Yarından itibaren hamilelere aşı yapılmasına başlanacak." dedi.

Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi yoğun bakımında tedavi gören 30 yaşındaki bir kadın hastanın daha domuz giribinden hayatını kaybettiğini kaydeden Bektaş, bu ölümle birlikte ilde domuz gribinden ölenlerin sayısının 5'e yükseldiğini dile getirdi. 6 kişinin de yoğun bakımdaki tedavilerinin sürdüğünü anlatan Bektaş, şunları söyledi:

"Dün 30 yaşındaki bir kadın hastamız da yaşamını yitirdi. Ölen bu hastamızın laboratuar sonuçları elimize henüz gelmedi. Ancak semptomlar domuz gribinden öldüğüne işaret ediyor. Hastanın kronik bir rahatsızlığı yok. Aşı yaptırmamış. Hastalık kısa sürede ilerlemiş."

Pandemik gripten korunmanın yolunun aşı yaptırmak olduğuna dikkati çeken Bektaş, aşının en iyi korunma yolu olduğunu belirtti. Bektaş, "Kişi genç ve sağlıklı da olsa virüsü aldıktan sonra olumsuz sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Hastalığı kaptıktan sonra tedaviler yeterli gelmeye biliyor. Virüsten korunmanın en iyi yolu aşıdan geçiyor." diye konuştu.

"ÖLÜMLER ARTINCA AŞI YAPTIRANLARIN SAYISI YÜKSELMEYE BAŞLADI"

İlde şimdiye kadar 7 bin kişiye pandemik grip aşısı yapıldığını söyleyen Bektaş, bu oranın çok düşük olduğunu kaydetti. 50 yaşın altındaki tüm kişilere aşı yapıldığını hatırlatan Bektaş, ölümlerin artmasıyla birlikte aşı yaptıranların sayısında da artış yaşanmaya başlandığını vurguladı. İlde 300 bin kişiye aşı yapmayı hedeflediklerini bildiren Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu ana kadar 7 bin kişiye aşı yapıldı. Yarından itibaren gebelere aşı yapılmaya başlanacak. Ancak aşı yapılan kişi sayısı istediğimiz sayının altında. Bakanlık ve bilim adamları ısrarla aşının yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Aşının faydalarını anlatıyorlar. Biz de bıkmadan, usanmadan aşı vurulması gerektiğini söylüyoruz. Aşı yaptıranların sayısı ilk günlere göre oranla artış gösteriyor. Bunun sebeplerinden biri de ölüm vakalarının artması. Ölümler artış gösterince aşı yaptıranların sayısı da yükselmeye başladı."