Erdoğan ABD'de konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD'de konuşuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD’de konuşuyor. Erdoğan şunları söyledi:

Eminim ki bugün Tokat Reşadiye’de devriye görevine çıkan jandarma aracına çapraz ateş açmak suretiyle 7 evladımız şehit olmuştur. Bu hain pusunun yeri ve zamanlaması milletimizin nasıl bir tertip ve provokasyonla karşı karşıya olduğunun göstergesidir.

Aziz milletimiz bu kalleş pusunun arkasında yatan emelleri basiretle değerlendirecektir. Şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimize sabır temenni ediyorum.

Bu alçakça saldırıyı gerçekleştirenler bunun taşeronluğunu üstlenenler bunun bedelini de en ağır şekilde ödeyeceklerdir. Bu saldırının önünde arkasında kim varsa hepsi bunun bedelini en ağır şekilde ödeyeceklerdir.

Öncelikle Sayın Obama’nın Türkiye ziyaretinde ifade ettiği gibi model ortaklık sürecinde ne gibi adımlar atabileceğimizi görüşme sürecimiz oldu. Ekonomik alanda adımlar atılacak. Bizler Türkiye tarafı olarak Başbakan Yardımcımız Ali Babacan ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanımız Zafer Çağlayan Bey’i görevlendirdik. Görüşmelere başladılar.

Bölücü terör örgütü Amerika, Türkiye, Irak’ın ortak düşmanıdır düşüncesini pekiştirdik.

Neler yapmamız gerekiyorsa bunları Irak’ta olsun, uluslar arası platformda olsun, yine anlık istihbarat paylaşımı konularını sürdüreceğimizi teyit ettik.

Irak’taki gelişmeler, İran’daki nükleer program, Afganistan’daki gelişmeler üzerinde durduk. Türkiye’nin eğitim noktasında şu anada kadar Türkiye’ye vermiş olduğu desteği bundan böyle ikinci bir etabı da hem Türkiye’de hem de Afganistan’da kurulabilecek bir merkezle verilebileceğini sunduk.

Bir diğer adım şu anada kadar bildiğinizi gibi bizim Afganistan’da yaptığımız yatırımlar 150 milyar doları bulmuştur.

Bir diğer önemli konu ise Kıbrıs’tı. Bu konuda ABD’nin desteğini istedik. Hatta dörtlü görüşmeler yapabiliriz. Garantör olarak Yunanistan ve Türkiye taraflar olarak da Kuzey ve Güney Kıbrıs.

Bir diğer konu Türkiye’nin bu milli birlik ve kardeşlik projesi demokratik açılım çerçevesinde azınlıklarla ilgili konu. Azınlıkların sorunlarına yönelik attığımız adımları kendilerine anlattık.

Batı Trakya’da şu anda 130 bin Türk var. Ve bunların orada ciddi sorunları var.