Aysel Tuğluk'tan şok açıklama

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, yaşanan provakasyon olaylarının Türkiye'yi ayrıma doğru sürüklediğini söyledi.

Diyarbakır'da bir kişinin ölümü ile sonuçlanan olayların yankıları devam ederken, DTP Diyarbakır il başkanlığı bir basın toplantısı düzenledi. Olaylarda polis kurşunu ile öldüğü iddia edilen üniversite öğrencisi Aydın Erdem'in arkadaşları DTP il binası önünde toplanarak "Katil Polis Hesap Verecek" sloganları attılar.

DTP il binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan DTP İl Başkanı Fırat Anlı,"Hedef gözetilerek atılan bir atış sonucunda gencecik bir insan hayatını kaybetti. Şunu çok açık görmek gerekiyor. 30 yıldır bu coğrafyada buna benzer görüntülere defalarca yaşadık. Son 15 gün içerisinde Diyarbakır valiliği iki tane etkinliği iptal etmesi izin vermemesi olayı yaşanıyor. Aynen olağanüstü hal dönemindeki gibi etkinlikler demokratik tepkiler yasadışı ilan ediliyor. Gerçekleştirmek istediğimiz yürüyüş alınan merkezi bir kararla yereldeki uygulayıcılar eli ile bir terör olayına sokulmuştur. Bir vahşet ortamına sokulmuştur. Sadece camları kırıldığı için tepki gösterenlerin can kayıplarına sessiz kalması gerçek samimiyeti ortaya koymaktadır. Bu açıdan biz başta merkezi hükümet olmak üzere yereldeki uygulayıcılar Diyarbakır'da yaşayan bu ortamın gerçek sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız."dedi

DTP Grup Başkan vekili Selahattin Demirtaş ise, "23 yaşındaki bir üniversite öğrencisi hedef gözetilerek atılar bir atışla yaşamını yitirmiştir. Doğrusu böylesi bir tablo ile karşılanmak asla hak edilmemiş bir durumdur. Şimdi olayın üzerinden 24 saat geçti ama Diyarbakır valiliği ve emniyeti tek bir açıklama bile yapmadı. Görgü tanıkları ısrarla bir polisin ateş ettiğini belirtiyorlar. Buna rağmen valilikten tek küçük bir açıklama bile gelmedi. 23 yaşındaki bir gencin yaşamının değeri bu olmamalı. Çıkan sonuçtan bile DTP'yi suçlayarak kurtulmaya çalışmamalı yöneticiler. Bu nedenle biz DTP olarak asla olayın peşini bırakmayacağız. Burada sanki sıradan bir olay yaşanmış ve o gençler ölümü hak etmiş gibi bir hava yaratmak istiyorlarsa kusura bakmasınlar ama biz insan canını bu kadar ucuzlatan bir zihniyeti mahkum edeceğiz. Bizim için son derece üzücü bir olaydır. DTP olarak tekrar ediyorum bu tablo ortaya çıkmasın diye büyük bir çaba sarf ediyoruz."dedi.

DEMİRTAŞ, ÇIKAN OLAYLARDA BAŞBAKAN'I SORUMLU TUTTU

Demirtaş konuşmalarına şöyle devam etti. "Bir Başbakan kendi ülkesinin insanına ki neredeyse bunların sayısı milyonlara ulaştı. İstanbul'dan Hakkari'ye kadar neredeyse milyonlar sokağa çıktı. Başbakan bunları gruplar halinde tanımlıyor. Bir ülkede milyonu aşan terörist varsa vay başbakan haline. Kendi vatandaşlarının milyonlarını terörist diye ilan ediyorsa başbakanın ruh hali iyi değildir. Başbakan hukuktan anlamıyordur. Nihayetinde Başbakan'ın o tanımlamasından sonrası müdahaleler sertleşmeye başladı. Bu bir tesadüf müdür yada Başbakan'ın işaret etmesidir."dedi.

PROVAKASYONLU ZİHNİYETLER NEDENİYLE MALESEF DAHADA AYRILMAYA DOĞRU GİDİYORUZ

DTP Diyarbakır milletvekili Aysel Tuğluk, "Bir devlet terörü ile karşı karşıyayız. Çok açık ve net bunu ifade ediyoruz. Dün bütün çabalarımıza rağmen yaşanan gerginliği bildiğimizden dolayı biz bunu bir sağduyu içerisinde bir can ve mal kaybı yaşanmadan bitirmek için emniyet ile valilik ile görüşmeler yaptık. Bu tür olaylar ve ölümler Kürtler ve Türkler arasındaki makasın daha da açılmasına yol açıyor. Birlikte yaşamaya dahil ve barışa dahil duyguları güçlendirmiyor tam tersine aradaki duygu kopuşunu daha da derinleştiriyor. Bu tehlikenin görülmesi gerekir. Bizim DTP olarak tüm çabamız bu duygu birliğini yakalamak üzerinedir. Birlikte yaşama demokrasi ve barış içerisinde özgürce yaşama konusundaki irademizi bu provokosyonlu zihniyetler nedeniyle maalesef daha da ayrılmaya doğru gidiyoruz."dedi.