'Sokak tetiklenir'

DTP'li Sırrı Sakık katıldığı bir haber bülteninde tehdit gibi açıklamalarda bulundu.

DTP’li Sırrı Sakık, Kanal D ana Haber’de Mehmet Ali Birand ve Erhan Karadağ’ın sorularını yanıtladı. Öcalan’ın yeni hücresi ve yaşama koşullarından, sokaklardaki gerginliklere, DTP’nin kapatılma davasından sine-i millet kararına kadar gündemdeki tüm konularda görüşünü belirten Sakık, “DTP kapatılırsa sokak tetiklenir” dedi.

İşte o açıklamalar...

M.A.B.: Sırrı Bey gerçekten Öcalan'ın cezaevi koşulları yüzünden mi sokaklar karışıyor. Yoksa arkasında başka bir şey mi var?

S.S.: Son günlerde olup bitenleri izliyoruz. Bu sıkıntıları daha önce de yaşamıştık. Yetkili kurumlarla birebir görüştük ve önümüzdeki dönemde yeni bir yer yapılıyor dediler ama ne yazık ki son günlerde avukatların beyanlarıyla yansıyan görebildiğimiz kadarıyla ciddi bir sıkıntı var. O sıkıntıdan sokakların tetiklendiğini görüyoruz.

E.K.: Bakanla görüştünüz sizin görüşme süreciniz devam ediyor. Siz şikayet ettikçe sokağın gerilimi artıyor olamaz mı?

S.S.: Tabi sokağı tetikleyen biz değiliz. Sokağın hassasiyetleri hiç bir dönem ciddiye alınmadı tam tersi iyi şeyler olacak dendi. Diğer tarafta özel bir ada tahsis edilmiş. Bu adada insan haklarına hukuka uygun bir yapılanma yok. Biz ilk ünlerden beri F tipinin insani koşullara uygun olmadığını söyledik

E.K.: Ne istiyorsunuz?

S.S.: İmralı’yı bu noktada izole eden bir anlayış iç barışı sağlamaz.


E.K.: Bakan eski şartlarla aynı diyor, F tipiyle aynı diyor.

S.S.: Bizim bir insan hakları komisyonumuz var. Buraya başvurumuz var. Bu komisyon gidebilirdi, inceleyebilirdi.

E.K.: Bugün Adalet Bakanlığı fotoğrafları yayınladı.

S.S.: Fotoğrafları gördük biraz empati yapınca orada insanların yaşamasının mümkün olmayacağını anlarsınız. Sorgu odası gibi insanlar orada sorgulanmayacak yaşayacak. Biz sadece İmralı’ya kilitlenmedik.

E.K.: Öcalan’ın zehirlendiği haberleri çıkmıştı o zaman da sokaklar hareketlenmişti, şimdi de oluyor. Siz Bakanlık’la görüşmelerinizi sürdürüyorsunuz, bazı talepleriniz var iletiyorsunuz. Şimdiden şikayet etmeniz sokakları tetiklemiyor mu?

S.S.: Bizim söylediklerimizle değil avukatların sözlerinden sonra sokaklar tetiklendi. Eğer bu sokakların tetiklenmesini istemiyorsanız sivil toplum örgütlerinden bir heyet oluşturup orası incelenebilir. Niye saklıyoruz?

E.K.: Kapatma davasıyla ilgili kapatma kararı çıkarsa sine-i millete döneriz dediniz. Bütün vekiller istifa mı edecek?

S.S.: Biz 90’ları yaşadık. O dönemde de parti kapatmayı, cezaevi sürecini yaşayan biriyim. Aradan 15 yıl geçti Türkiye çok acılı yıllar yaşadı, yaralar hala sarılmadı. Bugün kapatılması istenen 6. parti DTP. Kapatılmak isteniyor.

E.K.: Parti kapatmayı zorlaştıran düzenlemenin yapılmasını istediniz...

S.S.: İstedik sadece biz de değil Anayasa Mahkemesi Başkanı TBMM’yi göreve çağırdı. Bu yasayı lütfen değiştirin dedi.

E.K.: Sine-i millet konusunu açabilir misiniz?

S.S.: 1994’te de biz milletvekilliklerimiz düşürüldü. Dönemin TBMM Başkanı Cindoruk bize elçiler gönderdi. O dönemde milletvekillerinin düşürülmemesi için bir imzanın yeteceğini söylediler ama biz itiraz ettik, demokrasi için özgürlük için bedel ödemeye hazırız dedik. Biz yine bedel ödemeye hazırız bu mevki ve makamların terk edilebileceğini o zaman da ortaya koyduk. Bugün DTP önemli bir köprüdür bu köprüyü yıkarsanız gerçekten ülkede kaos olur.

E.K.: Sizin istifa etmeniz sokaklardaki gerginliği artırmaz mı?

S.S.: Eminimi ki demokratik zemin tıkanırsa sokaklar da gerilir. Halkın büyük çoğunluğu bütün olumsuzluklara rağmen parlamenter sistemden yana göstermesine rağmen bu oluyorsa sokaklar tepki gösterir. Sokaklar da gerilir, insanlar demokratik umudunu yitirir. Burada bizim günahımız yoktur.

E.K.: Tehdit gibi algılanıyor ama bu sözleriniz...

S.S.: Bu kesinlikle bir tehdit değil