Türk ekonomisi yükseliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Makedon İş Konseyi toplantısında Türk Ekonomisi'nin krize rağmen yükseldiğini söyledi

Türk ekonomisi yükseliyor
Erdoğan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye'nin notunu 'BB+' olarak yükselttiğini hatırlatarak, "Türk ekonomisinde bir yükseliş olduğunu gösterdi" dedi.


Dedeman Otel'de gerçekleştirilen Türk-Makedon İş Konseyi toplantısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Başbakan Yardımcısı Vladimir Pesevski, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Mile Janakieski, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rona Yırcalı, Türk-Makedon İş Konseyi Başkanı Tamer Türker, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürü Ziya Altunyaldız ile çok sayıda işadamı katıldı.

Küresel krizin teğet geçeceğine dair sözlerine yönelik yapılan eleştirileri hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Teğet geçmek demek bir sürtünme olacak, oradan bir şeyler tırpanlayacak ama çökertmeyecek demek. Bizim ekonomimiz çökmedi." diye yanıt verdi.

Başbakan Erdoğan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye'nin notunu 'BB+' olarak yükselttiğini hatırlatarak, "Türk ekonomisinde bir yükseliş olduğunu gösterdi" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, "Makedonya bizim için hiçbir zaman uzak bir ülke olmadı, tarihten bugüne kadar. Makedonyalı dostlarımızı, kardeşlerimizi kendimize uzak bir halk olarak görmedik. Ortak tarihimiz, iç içe geçmiş ortak değerlerimiz bizi birbirine yakınlaştırdı. Başta Mustafa Kemal olmak üzere ülkemizin kaderinde kilit rol oynamış pek çok kahraman Makedonya topraklarında yetişti. Birbirine bu kadar yakın iki ülkenin birbirinden kopuk olması mümkün değil. Birbirini çok çok iyi anlayan iki ülkedir" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, Suriye, Ürdün ve Libya ile vizelerin kaldırıldığını hatırlatarak, "Rusya Federasyonu ile de bu adımı atacağız" dedi.

Makedonya ile Türkiye arasında vize uygulaması bulunmadığını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Schengen AB'de neyse Türkiye ile Makedonya arasında da aynı durum söz konusu. Şimdi bunun taçlandırılması gerekir" şeklinde devam etti.

Başbakan Erdoğan, Makedonya'da yatırım yapılması gerektiğine değinerek Şarık Tara'ya düşüncesini sordu. "İnşallah" yanıtını alan Başbakan Erdoğan'ın, "Bu işler inşallahla maşallahla olmaz" demesi salonda gülüşmelere yol açtı.

Makedonya'da bir otoyol ihalesi olacağını ifade eden Başbakan Erdoğan Türk müteahhitlerin bu yolu yapabileceğine işaret ederek, "Yolu biz yapalım. Made in Turkey olsun" dedi.
Ekonomik krize değinen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz teğet geçecek dediğimizde bu işi farklı alanlar bu işin teğet geçtiğini kabul etmiyor. Teğet geçmek demek bir sürtünme yapacak oradan bir şeyler tırpanlayıp alacak ama çökertmeyecek. Bizim ekonomimiz çökmedi. Bakın Fitch açıklamasını yaptı. Türk ekonomisinde bir yükseliş olduğunu gösterdi. Böyle bir dönemde kredi notu yükseldi. Bu Türkiye'nin itibarını artırıyor.''

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin kriz karşısındaki performansının teyit edildiğini kaydederek, kriz karşısında soğuk kanlı hareket edildiğinin uluslararası ekonomi uzmanlarınca dile getirildiğini bildirdi.

Makedon Bakan Hadi Nezir, Makedonca yaptığı konuşmanın ardından Türkçe açıklamalarda bulundu. Nezir, "Ülkemiz için Makedonya için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Ama anavatanımızı da unutmamak gerekir. Hep yanımızda olan Türkiye Cumhuriyeti'ne, Başbakanımıza şükranlarımızı sunarız" dedi.

Siyasetçilerin duygusal olabileceğini ancak işadamlarının öyle davranamayacağını belirten Bakan Nezir, "Makedonya yatırım için çok uygun. Türk işadamları için Makedonya, Avrupa kapısıdır. Biz sizler için bu kapıyı açık tutacağız" ifadelerini kullandı.

BAKAN ÇAĞLAYAN

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise, "Dünyayı kasıp kavuran küresel kriz başladığı sırada nereye gideceği, hangi ülkeleri nasıl etkileyeceği hesap edilemiyordu. Siz o tarihlerde çıkıp Türkiye'nin küresel krizden en az etkilenen ülke olacağını, krizin teğet geçeceğini söylemiştiniz. Bunu söylediğinizde sizi bazı kesimler anlamamışlardı. Sizin söylediğiniz sözleri iki gün önce Fitch tasdik etti. Fitch Türkiye'nin notunu artırdı. Keşke Türkiye'deki belli çıkar amaçlı konuşanlar Fitch'i beklemeseydi, o zamanlar bunun farkına varsaydı" diye konuştu.

BAŞBAKAN GRUEVSKİ

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski de konuşmasına Türkçe, "Günaydın ve hoş buldum" kelimelerini söyleyerek başladı. Akşam saatlerinde söz alan Gruevski'nin "Günaydın" demesi salonda gülüşmelere yol açtı. Gruevski, Türk yatırımcılarını ülkesine davet ederek yatırım yapmalarını istedi. Yabancı yatırımcılara KDV ve gümrük vergisi uygulamadıklarını anlatan Başbakan Gruevski, Türk işadamlarına yatırım için özel alanlar tahsis edebileceklerini belirtti. Gruevski, sözlerini "Teşekkür ederim" diyerek bitirdi.