Sudan'da AIDS hastaları eylem yaptı

Geçen hafta Kurban Bayramı nedeniyle bir araya gelemeyen AIDS hastaları, bugün bir araya gelerek Sudan'da eylem yaptı.

Sudan'da AIDS'li hastalar "Bizden Korkmayın, Ayrımcılık Yapmayın" sloganı ile bir araya geldi. Geçtiğimiz hafta 1 Aralık Dünya AIDS Günü'nde Kurban Bayramı sebebiyle bir araya gelemeyen AIDS hastaları bugün bir araya geldi.

Çoğunluğunu anne karnında bu hastalığa yakalanmış olan çocukların oluşturduğu AIDS hastaları toplumun kendilerinden korkmamaları ve ayrımcılık yapmamaları çağrısında bulunarak mesaj verdi. Çocuklar yaşadıkları hastalığın farkında olmadan kendileri için düzenlenen piyesi izledi. Yapılan toplantıda konu ile ilgili konuşma yapan Sudan AIDS'ten Koruma Derneği Başkanı Dr. İbrahim Hüseyin, "Bizim bu hastalık konusunda asıl amacımız, insanları bilgilendirmek, hastalık için önlemlerin artırılmasını sağlamak ve bu hastalığa yakalan insanlar için ikinci sınıf muamelesi gösterilmesini engelleyip onlarla konuşmak için çaba sarf edilmesidir" dedi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) 'Afrika'da AIDS' araştırmasına göre, önümüzdeki 20 yıl içinde, kıtada 89 milyon yeni AIDS vakası görülebilir. Bu rakam, Afrika nüfusunun yüzde 10'una denk geliyor. Afrika'da şu an 25 milyonun üzerinde kişi, HIV virüsü taşıyor. BM, Afrika'da AIDS'in yayılmasını önlemek için etkin bir kampanya yürütülmesi gerektiğini ve 200 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç olduğunu söylüyor. Rapora göre, bu önlemlerin alınması halinde, 16 milyon kişinin AIDS'den ölmesi ve 43 milyon kişinin hastalığa yakalanması engellenebilecek. BM AIDS'le Mücadele Programı Masası Şefi Muhammed Ali, "Bugün özel bir gün, bir araya gelip bu hastalık için mücadele ediyoruz. Bu hastalığı elimizden geldiğince dünyaya tanıtmalıyız ve bu hastalığın büyümesini engellemek için çaba göstermeliyiz. Biz bu hastalık için organizasyon olarak büyük bir çaba sarf ediyoruz. İnsanlar bu hastalığı tanımalı ve önlemini almalı, bu hastalığa yakalan insanları da dışlamamalıdır" diye konuştu.

Toplantı sonunda AIDS hastası çocuklara müzik eşliğinde hediyeler dağıtıldı.