Kızılırmak anıldı

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü tarafından Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak anısına gerçekleştirilen “Gökbilim Terimlerinde Dil Birliği” adlı sempozyumda Kızılırmak'ın bilim dünyasına yaptığı katkılar anlatılarak Prof. Dr. Kızılırmak saygıyla anıldı.

“BİLİNMEYENLERİ BİL Kİ BİLİNENLERİ ÖĞRENESİN”

Prof. Dr. Kızılırmak hakkında bilgi veren Prof. Dr. İbanoğlu şunları söyledi: “Çalışmalarına göktaşlarından başlamış ve -Bilinmeyenleri bil ki bilinenleri öğrenesin- sözüyle yola çıkan Kızılırmak, Ege Üniversitesi Rasathanesini kurmuş ve geceleri teleskopla gündüzleri kitapla aydınlanırız diyerek astronomi ve bilime verdiği önemi gözler önüne sermiştir.Kendisinin en mutlu zamanlarının hep rasathanede geçtiğini dile getiren Kızılırmak, halkın vergileri ile kurulan rasathanelerde boşa geçen bir saniyenin bile çok önem arzettiğini kaydederek toplumsal yönünde ortaya koymuştur”

Sempozyumda “Dilde Özleştirme Çabalarımız” başlığı altında bir konuşma yapan Prof. Dr. Cafer İbanoğlu Kızılırmak’ın sadece Astronomi değil dilde sadeleştirme ve ortak bir dil yaratma adına da önemli çalışmalar yaptığını kaydetti.Kızılırmak’ın halk diline çok önem verdiğini belirten Prof. Dr. İbanoğlu,sözcüklerin halk diline uyarlandığı taktirde halkın kimliğini yitirme tehlikesinden kurtulacağını belirtti.