Samsun'da seminer

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, yeni yapılacak binalarda toplam kullanım alanının bin metrekareden büyük olması halinde merkezi ısıtma sisteminin mecbur olacağını söyledi.

MMO Samsun Şubesi ile Rehau Polimeri Kimya Sanayi A.Ş. ve Arı-Tek firması işbirliği ile "Pex Malzemeler ve Yerden Isıtma Sistemleri" konulu seminer düzenlendi. Şube binasında düzenlenen seminere 57 makine mühendisi ve mimar katılırken, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin 5 Aralık 2009 tarihinden itibaren uygulamaya girdiğini belirten MMO Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi verme yetkisine sahip büyükşehir belediyeleri ile diğer belediyelerin, bu alanlar dışında kalan alanlarda valilikler ile diğer idarelerin bu yönetmeliği uygulayacaklarını belirtti.
Yönetmeliğin binalarda enerji verimliliği ve enerjiye dayalı çevre kirliliğinin azaltılmasını ön plana çıkarttığını ifade eden Kadir Gürkan, "Yönetmeliğin uygulamaya geçmesi ile beraber mekanik tesisatlar için yalıtım uygulanacak, yeni yapılacak binalarda toplam kullanım alanının bin metrekareden büyük olması halinde merkezi ısıtma sistemi mecbur olacak. Merkezi ısıtma veya kullanım alanı 250 metrekarenin üstünde olup bireysel ısıtma sistemine sahip gaz yakıt kullanılan binalarda yoğuşmalı tip ısıtıcı cihazlar seçilecek, merkezi ısıtma sistemi ile ısıtılan binalarda sıcaklık kontrol ekipmanları ile ısı merkezinde iç veya dış hava sıcaklığına bağlı kontrol ekipmanlarının kullanılması zorunlu hale gelecek, ısı pay ölçerler zorunlu hale gelecek. Kazanlarda biri işletme döneminin başlangıcında, diğeri ortasında olmak üzere yılda en az iki kez baca gazı analizi, bir kez de sistem bakımı yaptırılarak sistem performansının kontrolü raporlanacak" dedi.
Isıtma sisteminde kullanılan katı yakıtlı kazanlardan 15 yılını, sıvı ve gaz yakıtlı kazanlardan 20 yılını dolduran kazanların yenileneceğini belirten Gürkan, "Yakıt tasarrufu için sıvı ve gaz yakıtlı kazanlarda otomatik kontrol sistemi zorunlu hale gelecek, toplam kullanım alanı bin metrekare ve üzerinde olan mevcut binalar ve işletmeye alınan yeni binalar için enerji kimlik belgesi düzenlenecek. Mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanunu'nun yayın tarihinden itibaren 10 yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenecek. Yönetmelik kapsamında çalışmalar yürüten Makina Mühendisleri Odası genel merkezi gerekli çalışmaları tamamlayarak B Sınıfı Enerji Yöneticileri Yetiştirme Yetki Belgesi'ni aldı ve 14-25 Aralık 2009 tarihlerinde MMO İstanbul Şubesi'nde 'enerji yöneticisi' eğitimine başlayacak" diye konuştu.
Rehau Polimeri Kimya Sanayi A.Ş. Satış Müdürü Hasan Yanyalı katılımcılara Rehau firması ve ürünleri hakkında bilgi verirken, Rehau Polimeri Kimya Sanayi A.Ş mühendislerinden Makine Mühendisi Murat Doğan, Makine Mühendisi Yoni Altaras katılımcılara pex malzemeler ve yerden ısıtma sistemleri konularında sunum yaptılar.