'Kadınsız demokrasi olmaz'

Ak Parti genel merkezinde Kadın Kolları Başkanılığı tarafından gerçekleştirilen Türk kadınına seçme seçilme hakkının verilişinin 75.yıl dönümü, bir etkinlikle kutlandı.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kadın katılımı olmadan demokrasi olamayacağını belirterek, "Demokrasinin yerleşmesi ve standardının yükselmesi; toplumda cinslerin fırsatlardan ve imkanlardan eşit oranda faydalanması, karar alma ve temsil mekanizmalarında uluslararası anlaşmalarda belirlenen temsil oranıyla temsil edilmesiyle ancak mümkün" dedi.

AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınması'nın 75. Yıldönümü' etkinliği parti genel merkezinde gerçekleştirildi. Etkinliğe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin, eski bakanlardan Işılay Saygın ve İmren Aykut ve Kadın Kolları üyeleri katıldı.

Burada bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Cumhuriyet'in kuruluş döneminde atılan önemli adımların kadın hareketi açısından birinci dönem olarak tanımlanırsa, ikinci döneminde AK Parti hükümeti dönemi olduğun belirtti. Bakan Çubukçu, "Bu dönemde kadınlar için Başta Anayasa olmak üzere İş Kanunu'nda ve Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, kadınların yasal zeminde evrensel normlarla eşit hale getirilmeleri sağlandı" şeklinde konuştu.

Bakan Çubukçu, siyasette kadın temsili noktasında önemli bir sıçrama yapılmakla birlikte, hala arzu edilen düzeyde olunmadığına da vurgu yaparak, "Bürokrasi ve siyasette kadının hayata katılımının önünde sadece yasal engeller yok, görünmeyen cam duvarlar var ve hepimiz gibi, kadınımızın da, toplumumuzun da, siyasetimizin de toplumsal dönüşüme ihtiyacı var. İşte bu dönem o kadar da kolay gerçekleşmiyor. Son 7 yılda yapılan bu yapısal reformlar bir yandan kadınlarımızın bilinç düzeyini yükseltirken, diğer taraftan da kadınlarımızın parlamentodaki temsillerini de artırıyor" diye konuştu.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ise, kadının katılımı olmadan demokrasi olmayacağını belirterek, "Demokrasinin yerleşmesi ve standardının yükselmesi; toplumda cinslerin fırsatlardan ve imkanlardan eşit oranda faydalanması, karar alma ve temsil mekanizmalarında uluslararası anlaşmalarda belirlenen temsil oranıyla temsil edilmesiyle ancak mümkün" görüşünü dile getirdi.

AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin ise, yola Başbakan Erdoğan'ın 'Kadına yönelik ayrımcılık, ırkçılıktan beterdir' sözleriyle yola çıktıklarını belirterek, yine bu anlayışla yola devam ettiklerini kaydetti. Şahin, Atatürk döneminden sora parlamentoda kadınların en çok AK Parti döneminde yer aldığını belirterek, kadınları parlamentoya taşıma kanallarını daha da açmaya çalıştıklarını söyledi.