CHP'den büyük kopuş

Hikmet Çetin, bir dönem genel başkanlık da yaptığı CHP'den ayrılacağını açıkladı. Çetin, Sarıgül liderliğindeki TDH'ye katılacak.

Halen CHP üyesi olmasına karşın Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül liderliğindeki Türkiye Değişim Hareketi (TDH) ile birlikte hareket etmesi tartışma yaratan Hikmet Çetin, CHP’den ayrılacağını açıkladı.

TDH’de Sarıgül’le birlikte hareket etmesine karşın CHP üyeliklerini sürdüren bazı isimleri eleştiren CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, “Hemen yarın olmak koşuluyla istifalarını vermezlerse tamamını disipline göndereceğim” ifadesini kullanmıştı.

CNNTürk’ün konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Çetin şunları kaydetti:

“Tekin benim muhatabım değil. Bugün Gürsel’in ve onun gibi yöneticilerin başka diyarlarda olduğundan beri ben CHP’li idim. 1956’dan beri. İl başkanı benim muhatabım değil. Onun partiye yaptığı katkı da belli. Benim ülkeye yaptığım siyasi katkı da belli. Başkaları hizipler, ayrımcılık yaparken ben partimin birliği ve ülkeye yararı için gerekeni yaptım. 9 yıldır zaten fiilen bağım yok. Hukuki bakımdan da gereği yapılacaktır. Yani ben CHP’de kalmayı düşünmüyorum. Çünkü CHP’nin Türkiye’ye bir yararı olacağına inanmıyorum. 4 seçime girdi, bu 5. seçime giriyor. Onlar alınan oydan memnunlar. Türkiye’de bir değişime ve gelişime ihtiyaç var. Ben sorun yaratacak değilim, gereğini her zaman yaparım.”

Çetin dışında, halen TDH içerisinde, eski Bayındırlık Bakanı Onur Kumbaracıbaşı, eski Adalet Bakanı Mehmet Moğultay, eski CHP milletvekilleri Bülent Tanla, Hasan Aydın, İsmail Değerli, Muharrem Toprak da yer alıyor. Tekin’in söz konusu açıklaması üzerine Moğultay ve Tanla, CHP üyeliklerinin bir süre önce sona erdiğini açıkladı. CHP’nin SHP ile birleştiği 18 Şubat 1995 tarihli kurultayda Çetin genel başkanlığa seçilmişti. Çetin, 9 Eylül 1995’te yapılan 27. kurultayda gerçekleştirilen kongrede görevi Deniz Baykal’a devretmişti.