JİTEM adlı bir birim yok

Jandarma Genel Komutanlığı, kuruluş ve kadrolarında JİTEM adı altında bir birimin bulunmadığını ve geçmişte de böyle bir kadro oluşturulmadığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan sonra Jandarma Genel Komutanlığı da bünyelerinde geçmişte 'JİTEM' adında bir kuruluşun olmadığını açıkladı. Jandarma Genel Komutanlığı, aralarında Veli Küçük, Arif Doğan ve Cem Ersever'in de bulunduğu bazı emekli subaylar ile sanıkların bulunduğu kişilerin kurum içerisinde görev ve sorumluluk alanlarının yazılı bulunduğu ekli yazıyı Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Yazıda "JİTEM' adında bir kurumun olmadığı" vurgulanırken, 1994'de 'JİTEM', 1997'de 'JİT' adının birliklerde kullanılmaması için uyarıda bulunduğuna dikkat çekildi.

Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gelen bu cevaplar üzerine davayla ilgili 'yetkisizlik' kararı verildi. Mahkeme, sanıkların iddiaları TCK'nın 313. maddesi uyarınca değerlendirerek, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyanı tahrik" maddesi uyarınca dosyanın Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.