İncirlik'te yasak aşk!

Türk öğrenciyle birlikte olan ABD'li kadın asker hamile kalınca, olay yargıya taşındı.

Adana'daki Çukurova Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fatültesi Maden Mühendisliği Bölümü'nde öğrenim gören İzmirli Nurettin Yücesoy, kendisini evli olduğu halde bekar olarak tanıtıp ilişkiye giren Amerikalı kadın asker Katryn Dohn'un, hamile olduğunu ve çocuğunu Amerika'ya kaçıracağını iddia ederek, yargıya başvurdu. Yücesoy, İncirlik Hava Üssü'nde görev yapan Dohn'un yurtdışına çıkmaması için tedbir konulmasını istedi.

Bir süre önce İzmir Nöbetçi Aile Mahkemesi'ne başvuran 28 yaşındaki Nurettin Yücesoy, Katryn Dohn'un çocuğun kendisinden olduğuna dair mesaj ve MSN kayıtlarını da mahkemeye delil olarak sundu. Bir hafta sonra doğması beklenen çocukla arasında DNA testi yapılmasını istediğini belirten Yücesoy, doğacak çocuğun baba hanesinde bir başkasının isminin yazılmasını kabul edemeyeceğini ifade etti.

EVLİ OLDUĞUNU ÖĞRENDİ

Yücesoy'un iddiasına göre, İncirlik Üssü'nde er olarak görev yapan Dohn ile aralarındaki ilişki, 2 yıl önce Adana'da başladı. Tanışmalarının ardından Yücesoy ile kadın er arasındaki ilişki aşka dönüştü. Birliktelikleri kadın asker Dohn'un hamile kalmasına kadar devam etti. Dohn'un hamile kaldığını öğrenen Yücesoy, evlenme teklifinde bulundu, ancak ret yanıtı aldı. Yücesoy, bu süreçte Dohn'un aslında evli olduğunu da öğrendi. Bunun üzerine Yücesoy, Dohn'un karnındaki bebeğin kendisine ait olduğu iddiasıyla, konuyu adliyeye taşıdı.

İzmir Barosu avukatlarından Uluğ İlve Yücesoy'un aracılığıyla dava açan Nurettin Yücesoy, Amerikalı er Dohn'un, doğumdan sonra çocuğunu alıp, Amerika'ya gideceğini, evlilik içinde doğacak çocuğun baba ismi hanesinde kendi adının değil, Dohn'un eşinin isminin yazılacağını vurguladı. Yücesoy, İzmir Nöbetçi Aile Mahkemesi'ne sunduğu dava dilekçesinde er Dohn'un yurtdışına çıkması konusunda tedbir konulmasını istedi.

ÖKSÜZ VE YETİMİM

Verdiği dava dilekçesinde, küçük yaşta anne ve babasını kaybettiği için annesiz ve babasız kalmanın zorluğunu çok iyi bildiğini belirten Yücesoy, doğacak çocuğunun başka birisine baba demesine yüreğinin dayanamayacağını vurguladı. Dohn'un ilişkinin başından beri kendisini bekar olarak tanıttığını ve kötü niyetli olduğunu iddia eden Yücesoy, şimdiki durumda aynı kötü niyetle kendisinden dünyaya gelecek bebeğe başka birisini baba olarak göstermeye çalıştığını söyledi.

1 HAFTA SONRA DOĞACAK

Yücesoy, yaklaşık 1 bir hafta sonra doğması beklenen çocuk ile kendisi arasında DNA testi yapılmasını da talep etti. Doğacak çocuğun kendisine ait olduğuna dair Amerikalı kadın asker Dohn'un cep mesajlarını, MSN kayıtlarını ve birlikte oldukları dönemde çekilmiş fotoğrafları mahkemeye delil olarak veren Yücesoy, Dohn'un yurtdışına çıkışı konusunda tedbir konulmaması halinde bebeğine asla babalık yapamayacağını ifade etti. Yücesoy, mahkemeye Dohn'un kendisine ilişkilerinin iyi olduğu dönemde gönderdiğini söylediği ve anne karnındaki bebeğini gösterdiğini kaydettiği bir ultrason görüntüsünü de delil olarak sundu.

YASAL KISITLAMALAR ZORLUK YAŞATIYOR

Avukat Uluğ İlve Yücesoy, müvekkilinin davasında haklı olduğunu ancak çeşitli yasal kısıtlamalar nedeniyle zorluklar yaşadığını belirtti. Türkiye'de şahısların evli bir kadından doğacak bir çocuğun gerçek babası olsa dahi nesebin reddi ve babalık davası açamadığını ifade eden Yücesoy, "Bu, pozitif hukuk açısından, insan haklarına aykırı çok ciddi bir durum teşkil ediyor. Müvekkilim mevcut yasalara göre ancak kocanın ölümü, gaipliği veya temyiz kudretini yitirmesi halinde bu davayı açabilmek hakkına sahiptir. Onun bu davayı açma haklılığı hiç gözetilmemektedir. Bu nedenle mahkemeden davayı kabul etmesiyle birlikte, Medeni Kanun'daki bu kısıtlamaların Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na aykırı olduğu gerekçesiyle, ilgili kanun maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açmasını talep ettik. Bize göre kişinin hak aramasını kısıtlayıcı maddeler olan Medeni Kanun'un 291 ve 301 maddeleri Anayasa'nın eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine aykırıdır. Biz yargılama yapılmasını ve bu yargılama sonunda babalık hükmünün kurulmasını istiyoruz" dedi.