Milas'ta turizm konulu konferans

Muğla Üniversitesi Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksek Okulu'nda “Tarihi Kentlerin Turizme Kazandırılması ve Milas Örneği” adlı konferans gerçekleştirildi.

Konferansa Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Beçin Belediye Başkanı Mehmet Balcı, Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ayhan Çıkın, MİÇEV Başkanı Nevzat Çağlar Tüfekçi, diğer okul yetkilileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu’nun düzenlediği Konferans konuşmacısı Hasan Özgen Milas turizmini değerlendirdi. Turizme geniş bir perspektifle yaklaşılması gerektiğini ifade eden Özgen, turizmden daha fazla pay almak için fikir alışverişinde bulunuldu. Günümüzde en önemli noktanın yeni bir fikir yaratmak olduğunu savunan Özgen, “Örneğin 150 yıl önce Ford’a kimse bize yeni bir araba yap demedi. Tamamen kendine özgü fikirlerle insanlığa hizmet etti. Milas’ın tarih-turizm ilişkisi yeni tartışılmıyor” dedi.

Konuşmasında genel olarak tanıtımın sürekliliği ve turizmin organize bir sektör olduğu konusunu irdeleyen Özgen kıyı turizminin daha fazla gelir sağlamasına rağmen genel grafiğin kültür turizmine kaydığını ifade etti. Özgen, “İnsanlar artık farklı yerler görmek, farklı insanlara dokunmak, farklı yemekler yemek istiyor. Onu tatmin eden şey, bütünsel olarak kültür” diye konuştu.

Milas’ın yanı başındaki turizm devi Bodrum’dan daha az pay alması noktasında eleştirilerde de bulunan Özgen, ilçede destinasyon ve konaklama sorunu bulduğuna değindi. Milas’ın önce kendi halkına tanıtılması gerektiği noktasında özeleştiride bulunan Özgen, “Beçin, Türk tarihinde önemli bir yere sahip. Orta çağ Anadolu’sunun ayakta kalan en büyük ve tek kentidir Beçin. Fakat, Milas’taki kendi akrabalarım da dahil olmak üzere, buraya hiç gitmemiş Milaslılar biliyorum. Bu konuda ciddi bir planlamaya da ihtiyaç var. Tanıtım tek atımlık barut değildir. Süreklilik isteyen bir şeydir. İmaj dünyası içine gireceğiniz için süreklilik sağlamazsanız herkes sizi unutur. Milas’ı Milas eden her değeri ayrı ayrı, fakat bir organizasyon içinde tanıtmak gerekir” şeklinde konuştu.