2010'da seçim bekliyor

Türkiye'nin 2010 yılında yeni bir sayfa açmak durumunda olduğunu ifade eden Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, erken seçimi kapıda gördüğünü söyledi.

2010'da seçim bekliyor
KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gençay Gürsoy ile avukat, sanatçı ve yazarlardan oluşan bir grup, BDP İstanbul İl Başkanlığını ziyaret etti.

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ve Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan tarafından karşılanan grup adına bir açıklama yapan yazar Vedat Türkali, mevcut düzenin en basit sorunların bile çözümünü istemediğini, zira bu düzenden kazanç sağlayanların olduğunu iddia etti.

''Türkü de kurtulamıyor, Kürdü de kurtulamıyor. Bu memlekette 15-20 milyon Kürt (Ben özgürüm, oh bu benim memleketim) demedikçe ne Kürt, ne de bu topraklarda yaşayan herhangi bir vatandaş, böyle bir devlet anlayışı içinde hiçbir şeyi sürdüremez'' diyen Türkali, iktidar ve muhalefetin maalesef aynı değirmene su döktüklerini savundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i tanıdığını anlatan Türkali, ''Çok nazik bir adamdır. Ağzından bir söz kaçırmış, bunu dillerine dolamışlar, centilmenlik dersleri vermeye kalkıyorlar. Şunu düşünmüyorlar. Bir küfrü, bu kadar efendi, dürüst, nazik bir Kürdü bu hale getirdiniz. Utanın. Kendi durumunuzu bir de o mercekten izleyin'' diye konuştu.

Türk Tabipler Birliği Başkanı Gürsoy da, DTP'nin kapatılmasıyla Türkiye'nin girdiği kritik ortamın ve siyasi sorunların çözümünün parlamenter sistem içinde yürütülmesinin yolunun tıkandığını öne sürdü. Ancak milletvekillerinin yeni parti içinde mücadeleye devam kararlarının yeni bir yol açtığını dile getiren Gürsoy, 2010'da Türkiye'nin bu tehlikeleri ve badireleri atlatacağını umduğunu kaydetti.

2009'un Türkiye'ye tarihsel süreç açısından önemli dipnotlarla dolu bir yıl olduğunu söyleyen Sami Evren de son dipnotun ise DTP'nın kapatılması olduğunu belirtti. Çözümün siyaset, demokrasi ve halk iradesinin doğru algılanmasında yattığını dile getiren Evren, yeni partinin mecliste barışın temsilcisi olacağını ve diğer partilerin de toplumu kaos ortamına sürüklemeyecek tutumlar sergilemesi gerektiğini anlattı.

BİRDAL VE KAPLAN'IN GÖRÜŞLERİ

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da bu ziyaretin yeni bir yıla girerken çok anlamlı olduğunu, Kürtler'in ve siyasi temsilcilerinin yalnız olmadığı duygusunu güçlendirdiğini belirtti.

Yaklaşık bir aydır yaşadıkları saldırılar karşısında halen umudu koruduklarını dile getiren Birdal, yeni yılın barış ve umudun dolu olacağı bir yıl olmasını diledi.

Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da bu ziyaretin kardeşlik umutlarını güçlendirdiğini kaydetti.

Yeni yılla birlikte yeni bir parti, siyaset ve hayat umutlarının daha da arttığının altını çizen Kaplan, Türkiye'de demokrasi güçleriyle, aydınlarla, barışseverlerle, ezilen tüm yurttaşlarla birlikte yürümeleri halinde iktidar olma şanslarının olacağını, bundan korkulduğunu belirtti.

Türkiye'de siyasi parti kapatmanın artık çözüm olmadığının herkes tarafından bilindiğini söyleyen Kaplan, yeni bir ruhla barış ve demokrasiyi tesis etmenin mümkün olduğunu anlattı.

Sorunların çözümünün sandık olduğunu vurgulayan Kaplan, yeni yıla kelepçelere, baskılara ve zorla ifadeye rağmen yeni umutlarla girdiklerini söyledi.

Kaplan, ''Sokakta huzur kalmadıysa, mecliste huzur yoksa, siyasi partiler yasası değişemiyorsa, Anayasa yapılamıyorsa, bütün liderler dargınsa bu meclis neyi çözecek? Bu meclis, kendi ayakkabısının bağını bağlayamaz duruma düşürüldü. Türkiye, 2010'da yeni bir sayfa açmak durumundadır. Erken seçimi kapıda görüyorum. Herkesin buna hazırlanması lazım'' diye konuştu.