'İsviçre ahmakça bir karar verdi'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nde yaptığı konuşmada İsviçre'nin almış olduğu 'minare yasağı' kararını ahmakça olarak değerlendirdi.

Egemen Bağış, "Öyle inanıyorum ki İsviçre AB üyesi olsaydı böyle ahmakça bir sonuç ortaya çıkmazdı" dedi.

Bakan Bağış, Brüksel'deki temasları sonrası Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi'nde konuşma yaptı ve Avrupalı parlamenterlerin sorularını yanıtladı. Türkiye raportörü Rita Ooumen başta olmak üzere pek çok parlamenterden soru alan Bakan Bağış, özellikle Kıbrıs, İran, NATO'yla ilgili soruları cevapladı ve İsviçre'de yeni minare yapımının yasaklanması sonucu çıkan referandumla ilgili konuştu. Kıbrıs'ta sorunun çözümü için destek vermeye her zaman hazır olduklarını ifade eden Bakan Egemen Bağış, ıran ile ilişkiler konusunda ise Türkiye'yi kastederek, "Biz Doğu Avrupalılar 17. yüzyıldan bu yana sınır hududumuz değişmeyen İran'ı sizlerden daha iyi tanıyor ve onlarla nasıl iletişim kurulacağını daha iyi biliyoruz" dedi.

Türkiye'nin NATO-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini ve işbirliğini hiçbir sekteye uğratmadığını belirten Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, tersine Türkiye'nin AB savunmasında da aktif rol aldığını ve bu rolün karar mekanizmalarına katılmakla daha da büyük potansiyele kavuşacağını söyledi.

Bakan Bağış İsviçre'deki referandumla ilgili söylediklerini eleştiren ve Türkiye'de kilise inşa etme özgürlüğü olmadığını iddia eden bir parlamentere ise sert yanıt vererek şöyle konuştu:

"Emin olun ki Türkiye'de çok daha özgürsünüz; kilise de bulursunuz, havra da, cami de. Ayrıca bu yeni değil 900 yıldır olan bir uygulama bizde. Bizim çocuklarımız, tüm dini bayramları saygı ve sevgi içinde kutlarlar. Temel insani hakları referanduma götürmek mantıklı değil. Öyle inanıyorum ki İsviçre AB üyesi olsaydı böyle ahmakça bir sonuç ortaya çıkmazdı. İşte bu nedenle AB çok önemli. Çünkü AB bir barış projesi ve tüm vatandaşlarını özgürlüklerini birliğin her yerinde ön planda tutuyor."