Araç muayene dolandırıcılarına dikkat

Araç muayene dolandırıcılığında patlama yaşanıyor.

Araç sahiplerini 'siz kuyrukta beklemeyin muayenenizi biz yapalım' diyerek tuzağa düşüren dolandırıcıların sayısındaki patlama, TüvTurk'ü alarma geçirdi.
Yapılan baskınlarda 15 dolandırıcılık çetesi çökertildi.

NASIL SAHTECİLİK YAPILIYOR

* İnternetten veya ilanla ulaşılan sahte çeteler, muayene edilecek aracı teslim alıyor.

* Muayene için harç parasının dışında 80 ile 150 TL aracılık ücreti alınıyor.

* Araç aynı gün içinde sahte mühür ve belgelerle muayene edilmiş gibi tesim ediliyor.

NASIL ANLAYACAKSINIZ?

* Aracınızı başkası muayeneye götürmüşse Tüvturk'un internet sitesinden veya çağrı merkezini arayarak muayene edilip edilmediğini sorgulayabilirsiniz.

TÜVTÜRK ALARMA GEÇTİ, ÇETE ÇÖKTÜ
Teslim aldıkları araçların sahte mühür ve raporlarla işlemleri yapılmış gibi gösteren dolandırıcıların sayısında yaşanan patlama araç muayene istasyonlarının işletmecisi TüvTurk'ü ve Emniyet birimlerini alarma geçirdi.

TüvTurk ve Emniyet baskın üzerine baskın düzenliyor. Şu ana kadar Türkiye genelinde 15'e yakın dolandırıcı çetesinin çökertildi.

TüvTürk, dolandırıcıların önüne geçmek için bir taraftan internet sitesinden duyurular yaparken diğer taraftan da muayene sorgulama hizmeti vermeye başladı.

STİCKERLAR'I BİREBİR TAKLİT EDİYORLAR
TüvTurk Genel Müdürü Naci Başerdem, "Dolandırıcılar oldukça profesyoneller. Özellikle 'sticker'ları neredeyse birebir taklit ediyorlar. Bunu engellemek için çok büyük bir çaba sarf ediyoruz. Araçlarını muayene için başkasına teslim edenler daha sonra mutlaka kontrol etmeli" açıklamasını yaptı.

Dolandırıcılara en büyük darbenin TBMM'de bekleyen yeni Trafik Yasası'nın devreye girmesi ile vurulacağını söyleyen Başerdem, yasa kapsamındaki elektronik kontroller sayesinde polislerin araçların plakasını girip muayene kontrolü yapabileceğini belirtti.

TEKNİK MUAYENE HARÇ TUTARLARI

- Otobüs, kamyon, çekici ve tanker için 165.20 TL.

- Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork için 123.90 TL.

- Traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet, motorlu bisiklet için 63.70 TL.