Mısır'da Mübarek liderliği bırakmıyor

1981 yılından beri Mısır'ın başında bulunan Mübarek 6.kez Mısır Cumhurbaşkanlığı'na aday olduğunu açıkladı.

İktidardaki Demokratik Vatan Partisi Genel Sekreteri Saffet El Şerif, Mısır'da 2011 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde partinin adayının, tekrar Hüsnü Mübarek olduğunu söyledi.

El Ahram Gazetesinde yer alan habere göre, partinin yöneticileri arasında yapılan toplantı esnasında Saffet El Şerif: 'Hüsnü Mübarek Demokratik Vatan Partisinin lideridir. Gelecek seçimlerde de haliyle partinin adayıdır.' dedi. El Şerif bu konudaki son kararın Mübarek'in kendisine ait olduğunu da ilave etti.

Geçen Cumartesi günü İşçi sendikaları Hüsnü Mübarek'e seçimlere tekrar katılması konusunda çağrıda bulundu. İktidar partisinin yeni adayı konusu Mısır kamuoyunu son dönemde yakından ilgilendiriyor. Gözlemcilerin genel kanaati Hüsnü Mübarek'in tekrar aday olmayacağı, oğlu Cemal'in adaylığını destekleyeceği yönündeydi.

Ancak, parti yöneticileri Mısır muhalefetinin babadan oğula geçme Cumhurabşakanlığı konusundaki aşırı tepkisi nedeniyle, Hüsnü Mübarek'in (82 yaş) 6. kez Cumhurbaşkanlığı için aday olmasını isteğini dile getirmişti.

Gözlemciler yönetime yakınlığı ile bilinen işçi sendikalarının neden Mübarek'in tekrar Cumhurbaşkanlığına aday olması konusundaki çağrısının Saffet El Şerif'in açıklamasından sonra netlik kazandığını belirtiyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed El Baradey'in ülkesi Mısır'da Cumhurbaşkanlığına aday olabileceği şeklindeki açıklamaları, bu konudaki tartışmaları aleylendirmişti. Çünkü El Baradey'in adaylığı için muhalefetten ciddi çağrılar yapımaktadı.

Hüsnü Mübarek'in tekrar aday olması durumunda kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.