CHP lideri Baykal aşure dağıttı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, parti genel merkezinde bazı Alevi kuruluşlarının temsilcileri ile partililere ve vatandaşlara aşure dağıttı.

Bazı Alevi temsilcilerinin Onur Öymen'in Dersim olayının kanlı şekilde bastırılmasını savunmasına tepki olarak katılmadıkları törende, Baykal günün anlam ve önemi üzerinde durdu. Siyasi konulara girmeyen Baykal, Kerbela olayından büyük dersler çıkarmak gerektiğini kaydetti.

CHP, geleneksel hale getirdiği Aşure dağıtma törenini bu yıl da genel merkezde gerçekleşti. Davetlilere kendi elleriyle aşure dağıtan Baykal, aşurenin tarihin en ızdıraplı günlerinden biri olan Kerbela olayının bir kez daha hatırlanmasına vesile olduğunu söyledi. Baykal, "Kerbela pek çok yönden ibret alınması gereken bir büyük konu. Yaşanmış olan acının büyüklüğü çok önemli ama bu acıyı kimlerin, kime, ne adına yaşattığı çok daha önemli başka bir konu." diye konuştu.

Hükümete dolaylı eleştiriler göndermeyi tercih eden Baykal, Kerbela olayını gerçekleştirenlerin 'iktidara ele geçirmekle tatmin olmayan' kişilerin yaptığını kaydetti.


Deniz Baykal, aşure dağıtım töreninin öncesinde ise TBMM'de eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerini kabul etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, işçilere karşı 'saldırgan ve suçlayıcı' yaklaşım sergilediğini ileri süren Baykal, Erdoğan'ın "Yetimin hakkını yedirmem" dediğine işaret ederek, "Bu insanlar, bahsettiği yetimlerin kendisi, mağdur olan, hakkı korunması gerekenler onlar. Onlar, kimsenin hakkını yemeye çalışmıyor, kimse de bedava, yan gelip yatma noktasında değil, bu insanlar, çalışmak, üretmek, emeğinin karşılığını almak istiyor. Yetimin hakkını önce sana karşı korumak lazım." diye konuştu. Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki aramaya ilişkin bir soruya muhatap olan Baykal, "Bitsin, öyle konuşalım. Yaşayan bir süreç. Süreç sonuçlansın, söylenecek çok şey var." şeklinde konuştu.