Aliyev yönetimi Dağıstan'a çare olmadı

Koltuğunu korumasına kesin gözüyle bakılan Dağıstan liderine yönelik eleştiriler artıyor.

Aliyev yönetimi Dağıstan'a çare olmadı
Medvedev tarafından Dağıstan devlet başkanlığına yeniden seçilmesi beklenen Muhu Aliyev, Rus basınında sert ifadelerle eleştiriliyor.

Nezavisimaya Gazeta'da Kuzey Kafkasya'daki durumu değerlendiren Rus siyasi uzman Anatoli Zalujski, ülkede sorun yaşanan bölgeler arasında durumun en kötü olduğu yerin Dağıstan olduğunu iddia etti. Yıllar geçmesine rağmen bölgenin kronik sorunlarının çözülemediğini söyleyen yazar, Dağıstan devlet başkanı Muhu Aliyev'in kendisinden bekleneni veremediğini savundu.

2006 yılında Putin tarafından göreve getirilen Avar asıllı siyasi liderin, 'tarafsız' kimliğinin birleştirici olacağının düşünüldüğünü yazan Zalujski, aradan geçen dört yıllık sürenin hayal kırıklığı olduğunu öne sürdü. Zalujski, en temel amaçlardan biri olan yolsuzluk ve rüşvetin ortadan kaldırılmasının başarılamadığını, ekonominin daha da kötüye gittiğini, aydınların bölgeden kaçmak zorunda kaldığını ve halkın eskiyi özler hale geldiğini yazdı.

Dağıstan bütçesinden 'halktan başka herkes'in faydalandığını savunan yazar, rüşvetin en az iki kat arttığını ve en vahimi artık kimse yönetimi suçlamadığını savundu. "Rusya'da en düşük maaşın alındığı bölgeler sırasında Dağıstan ilk sırada" tesbitini aktaran yazar, Dağıstan bütçesinden 30 milyon rublenin Muhu Aliyev'in özel evinin inşası için harcandığını ileri sürdü.

Aliyev'in oğlu Hacımurat Aliyev'in vergi idaresinin başında bulunması ise tüm bu yolsuzluk iddialarında kilit önem taşıyor.