'ABD'yi dengelemeliyiz'

Rus lider, ABD'nin 'istediğini yapamaması' için Rusya'nın silah sistemleri geliştirmesi gerektiğini savundu.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ülkesinin saldırıya yönelik silah sistemleri geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Putin bu duruma gerekçe olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nin füze savunma sistemine karşı koyma ve stratejik dengeyi koruma ihtiyacını gösterdi, aksi takdirde, ABD'nin kendisini "tamamen korunmuş" hissedeceğini ve "istediğini yapabileceğini" belirtti.

Rusya Başbakanı, Vladivostok kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nin füze savunma sistemi oluşturmaya yönelik planlarının, nükleer silahların azaltılmasına yönelik yeni bir ikili anlaşma imzalamalarını engellediğini de vurguladı.

Rusya 'bilgi sahibi' olmak istiyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, üç ay önce ülkesini ve Avrupalı müttefiklerini korumaya yönelik yeni bir füze savunma planını onaylamıştı.

ABD, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde radar ve füze savunma üsleri inşa edilmesinden vazgeçmiş, bu üsler yerine, deniz kuvvetlerine dayalı yeni bir sistem benimseyeceğini duyurmuştu.

Ancak ABD'nin sisteminin ayrıntıları henüz netleşmiş değil.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise Rusya'nın ABD'nin planları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istediğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arasında 1991'de imzalanan Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması (START 1)'nın süresi 5 Aralık'ta doldu.

Taraflar henüz, iki tarafın da nükleer silahlarını önemli oranda azaltmasını öngören START 1'in yerini alacak yeni bir anlaşma imzalamadı.

Ancak Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya yeni bir anlaşma imzalayana dek, START 1'in hükümlerini yerine getireceklerini söylüyor.