Gazze konvoyuna giriş çağrısı

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu Geyt, Gazze konvoyunu Mısır yönetiminin istediği istikamette ilerleyerek 3 Ocak'tan önce Mısır topraklarına girmeye çağırdı.

Geyt, aksi takdirde konvoyun Mısır'a girişine izin verilmeyeceğini duyurdu. Bir açıklama yapan Bakan Ebu Geyt, "Mısır'ın baskılar nedeniyle konvoy yöneticilerinin isteklerini kabul ettiği şeklindeki haberler doğru değildir. 3 Ocak'tan önce Mısır topraklarına giriş yapmazlarsa eğer, bir daha içeri alınmayacaklar. Refah Sınırı'nın açıldığı 3 Ocak'ta Gazze'ye girip 6 Ocak'ta çıkmaları gerekmektedir. 6 Ocak'a kadar çıkış yapmayanlar ise Refah Sınır Kapısı'nın bir sonraki açılış kararını beklemek zorunda kalcaklar" dedi.

Konvoyun neden beklediğine konusuna değinen Ebu Geyt, "Kim Mısır'a girmek istiyorsa, belirlenen yerden giriş yapmak durumundadır. Kimsenin giriş yerini belirleme hakkı bulunmamaktadır. Mısır yönetimi kafile ve ülke güvenliği ile ilgili sebeplerden dolayı, konvoyun Ariş Limanı'ndan girmesini kararlaştırmıştır" diye konuştu.

Filistin halkının yiyecek, giyecek ve gıda gibi temel ihtiyaçlar konusunda sıkıntı çekmesine Mısır'ın sessiz kalmayacağını söyleyen Ebu Geyt, ülkesinin Filistin halkına ihtiyaç duyduğu maddelerin ulaşması konusunda son derece duyarlı olduğunu ifade etti.

Konvoy, Ürdün'ün Akabe Limanı'ndan deniz yolu ile Mısır'ın Kızıldeniz limanı Nuveybe'ye geldi. Mısır yönetimi, konvoyun Süveyş Kanalı'ndan geçerek Akdeniz kıyısındaki Ariş Limanı'ndan giriş yapmasını istiyor. Konvoy yetkilileri ise, deniz yolunun hem daha uzun hem de daha masraflı olduğunu savunuyor.