Askeri kışlaya polis baskını

Özel Kuvvetler Komutanlığı Seferberlik Dairesi'ne polis tarafından düzenlenen baskın Türkiye'de bir ilk oldu.

Askeri kışlaya polis baskını
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast girişimi iddiasına yönelik operasyon, Ankara’nın askeri açıdan en güvenli merkezi olarak bilinen ve eski adı 'Özel Kuvvetler Komutanlığı' olan Balgat Kirazlıdere’deki 'Seferberlik Dairesi'ne dün gece savcıların yaptığı polisli baskınla devam etti.

Ergenekon kapsamında askeri lojmanlara yapılan operasyonlara alışık olan Ankara, dün ilk kez Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir kışlasına yapılan operasyona tanıklık etti. Binaya polisin girmesine izin verilmeyince asker ile polis arasında tartışma yaşandı. Görüşmeler sonrası Arınç’a suikast ididasında adı geçen
iki subayın görev yaptığı birime savcı polisle girdi.

BİLGİSAYARLAR KOPYALANDI

İki savcının görev aldığı baskında 2 subay ile birlikte, 9 ay içinde 10 kadar özel otomobilin kiralanmasında adı geçen 4 askerin bilgisayarları ve veri sunucuları kopyalandı. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un dün akşam saatlerinde olayla ilgili olarak yaptığı açıklamanın ardından operasyonun düzenlenmesi daha önce Albay Dursun Çiçek’te de karşılaşılan duruma benzetildi. Org. Başbuğ’un “AK Parti ve Gülen’i bitirme belgesi” ile ilgili olarak “Kâğıt parçası” demesinden bir gün sonra, Albay Dursun Çiçek ifadeye vermeye çağrılmış ve tutuklanmıştı. Bütün bu gelişmeler, Genelkurmay karargâhında Milli Şef İsmet İnönü’nün 36’ncı ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma toplantısının hemen ardından yaşandı.
Anma toplantısı sonrası Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ, gazetecilerle sohbetinde Arınç’a suikast iddiası ile ilgili olarak iki gün önce yaptıkları
yazılı açıklamaya dikkat çekmiş ve “Bilgi sızdıran bir askeri izliyorlardı” sözlerinin arkasında olduklarını söylemişti. Org. Başbuğ’un bu sözlerinden üç saat sonra, 19.00 sularında soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Savcı Cemil Tuğtekin ve Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli polislerle birlikte Kirazlıdere’deki, eski adı Özel Kuvvetler olan Seferberlik Tetkik Kurulu’na geldi. Savcı Bilgili, kapıda görevli nöbetçi subay tarafından içeri alınmak istenmeyince tartışma çıktı.

EMİR GELDİ KAPILAR AÇILDI

Savcı ve görevli askerler arasında yaşanan sözlü tartışmanın ardından yaklaşık 20 polis memuru, Seferberlik Tetkik Kurulu’na girdi. Arınç olayında
gözaltına alınıp serbest bırakılan 2 subayın odasında ayrı ayrı arama yapıldı ve bilgisayarları kopyalandı. Savcı çok sayıda evraka da el koydu.

KARARGAHTA İLK ARAMA

Ankara bugüne kadar askeri personelin oturduğu lojmanlarda aramalara tanıklık etmişti. Genelkurmay Başkanlığı’na doğrudan bağlı bir kışlada ilk kez arama yapılmış olması da dikkat çekti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın tam karşısında Eskişehir yoluna komşu olan Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda arama gece geç saatlere kadar sürdü. Bu sırada gazetecilerin yanına gelen bir yüzbaşı, “İzinli olarak içeri girdiler. Arama başladı” dedi.