Reform niteliğinde değişiklikler yaptık

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen İmar Yasası'ndaki düzenlemeyle, yapısal alanda 'Reform' niteliğinde değişiklik yapıldığını söyledi.

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere akşam saatlerinde Konya'ya gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve beraberindekilerle birlikte, Mertokon İnşaat Mühendislik A.Ş tarafından yapımı tamamlanan Nihavent Konutları 1. Etap anahtar teslim törenine katıldı.

SÖZÜMÜZÜ TUTTUĞUMUZA ŞAHİT OLDUNUZ


Törenin açılış konuşmasını yapan Mertokon İnşaat Mühendislik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sami Topbaş, anahtar teslimi yapılacak konutların 14 ayda tamamladığını söyledi. Topbaş, "Modern mimari, günün ihtiyaçlarına cevap verebilen bir teknoloji, kaliteli yapım, güvenli bir site, içinde oyun alanları, modern havuz ve ışıklandırmalı parkları, yemyeşil çevresi ve yürüyüş bantları bulunan güvenli bir sitede oturmak isteyenleri ev sahibi yapmak istiyoruz diye bir açıklama yapmıştık. Bugün bu törenle Sayın Bakanımız ve değerli misafirlerimiz bu sözümüzü tuttuğumuza şahit oldunuz" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, sevinçlerin paylaşıldıkça çoğalacağını söyledi. Ev sahibi olunması için hükümet olarak TOKİ öncülüğünde 'Çığır' açıldığına değinen Kapusuz, özel sektöründe bu alanda önemli hizmetlerde bulunduğunu kaydetti.
 
İŞİ İŞ YAPMAZ, ADAM YAPAR

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, hak sahiplerine 'Hayırlı Olsun' dileğinde bulunurken, son olarak kürsüye gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ise, AK Parti hükümetinin Cumhuriyet tarihinde yapılan kadar hizmeti hayata geçirdiğini söyledi. Bakan Demir, "Bütçe görüşmelerini mecliste izlerken baktım, neler yaptığımızı düşündüm. Yapılanları düşününce bu kadar büyük projeyi, hizmeti nasıl yaptığımıza şaşıyorum. Halkımız için en iyisini yapmaktan ve çalışmaktan düşünmeye fazla vakit bulamıyoruz. Türkiye'de, Cumhuriyet tarihine eşdeğer iyileşme olmayan hiçbir alan kalmamış. Birçok alanda misli misli bizden önce yapılan işlere eşdeğer işleri başardık. 'İşi iş yapmaz, işi adam yapar' diye bir söz vardır. Türkiye, dünyada en sağlıklı gelişen ülkelerde bir tanesi" dedi.

Bakan Demir, konuşmasında birlik ve beraberlik mesajı verdi. "Bugünlerde huzurumuzu ve güvenliğimiz, kardeşliği adeta kol kola yürek yüreğe var olan sevgimizi, gün yüzüne çıkartıp en yükseğe çıkardığımızda, bizden kaynaklanmayan dış kaynaklı ve Türkiye'ye çeki düzen verecek kadar etkileyen krizin etkilerini atlatıyoruz" diyen Bakan Demir, TBMM'de kabul edilen İmar Yasası'ndaki değişikliklere değindi.

MÜTEAHHİTLER KAYIT ALTINA ALINACAK

Yapısal alanda 'Reform' niteliğinde değişiklik yapıldığını anlatan Bakan Demir, "1999 depremin de mimarlık güvenli yapılmadığı için, bilip de yapılmadığı için kendi elimizle yaptığımız eksiklikler nedeniyle çok sayıda insan ve yapıyı kaybettik. Yaptığımız bu düzenleme bu yanlışların hepsini giderecek bir değişiklik. Bu değişiklikle müteahhit, mimar gibi çalışanlara bir standart getiriyoruz. Bunu yapmamızın nedeni, oluşan bir hata da nerede, hangisinin aksaklık yaptığını tespit edelim diye. Şimdi mevcut müteahhitlere form göndereceğiz. Onlar bu formu elektronik ortamda bize göndererek kayıt altına alınacak. Yeni müteahhitliğe girecek olanları da elektronik ortamda kayıt altına alacağız. Türkiye'de özel müteahhitlik yapan ve kayıt altına alınmadık kimse olmayacak. Kayıt altına alınmayanlar ise 2012 yılından sonra müteahhitlik yapamayacak. Kriterlerde bir sınır koymuyoruz. Projeye aykırı bir imar işi yapıldığında gerekli kurumlar bize bildirildiğinde o kusur yapının yapılmasına engel mahiyette ise o kusuru tamamlamadan başka inşaat yapamayacak. Ruhsat veren kurumlar inşaat ruhsatı almak isteyen vatandaşı internetten bakarak kayıtlı olup olmadığını görecek ve varsa bir manisi buradan görebilecek. Projeye, ruhsata aykırı bina yapımı kavramını ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca 01.01.2012'den itibaren yapılarda belgesiz usta, tesisatçı, boyacı çalıştırılamayacak" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Mertokon İnşaat Mühendislik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sami Topbaş, Bakan Demir'e çini işlemeli tablo hediye etti. Bakan Demir ve beraberindekiler törende temsili olarak 13 hak sahibine konutlarının anahtarlarını teslim etti.