'İran'ı bombalayalım!'

Irak işgali öncesinde ülkeyi hedef gösteren yayınlar yapan New York Times gazetesinin şimdiki hedefi İran.

Amerika'nın önde gelen gazetelerinden New York Times, bir süredir İran'ın nükleer faaliyetleri etrafında gelişen krizi ele alan haber ve yorumlarıyla dikkat çekiyor.

Tahran'ın enerji üretmek için sürdürdüğünü ifade ettiği uranyum zenginleştirme çalışmalarını tam bir 'tehdit' olarak sunan bu yorumlardan biri de Alan Kuperman'ın bugünkü makalesi.

Teksas Üniversitesi'de Nükleer Silahsızlanmayı Önleme programının direktörü olan Kuperman'ın 'İran'ı durdurmanın tek bir yolu var' başlığını taşıyan makalesinde, ABD'nin İran'ı bombalaması gerektiği tezi işleniyor.

Obama'nın İran nükleer programı konusundaki anlaşmayı reddettiği için üzülmemesi, hatta "anlaşma reddedildiği için derin bir nefes" alması gerektiğini savunan Kuperman, anlaşmanın İran'ın nükleer programını bitirmesini gerektirmediği için "yeterli" olmadığını iddia ediyor.

Anlaşmanın kabul edilmesi durumunda, "İran uluslararası kuralları ihlal ettiği halde uranyum yakıtıyla ödüllendirilmiş olacağını" söyleyen Kaupman'ın iddiasına göre, yaptırımlar ya da teşvikler de İran'ı durdurmaya yetmeyecek.

Bütün bu gerekçelerle Kuperman İran'ı durduracak tek yolu açıklıyor: Askeri müdahale!

Irak işgali öncesi Saddam'ın kitlesel imha silahları ve 'teröre yardımı' üzerine haberler ve makalelerle dolu olan NYT, aynı suçlamaları bu defa Ahmedinecad yönetimine yöneltiyor. Kaupman, 'nükleer İran tehdidi' üzerine uzun uzun açıklamalar yapıyor.

Hava bombardımanının 'yeraltındaki tesislere karşı" etkili olamayabileceğini de hatırlatan ABDli uzman, yine de "İran'a karşılık verme aptallığında bulunması durumunda, diğer önemli merkezlerinin de bombalanacağı hatırlatılarak" yapılacak hava saldırısının "risksiz ve çok az maliyetli" bir yöntem olduğunu savunuyor.

"İSRAİL, ABD'NİN KİRLİ İŞİNİ YAPABİLİR"

İran'ı kimin bombalayacağı sorusuna da açık ve net bir cevabı var Kaupman'ın: İsrail...

Tel Aviv'in İran'a yönelik bir müdahale için istekli olduğunu hatırlatan yazar, "Amerikan karşıtlığını engellemek için bu kirli işi İsrail'e yaptırabiliriz" ifadesini kullanıyor.

Öte yandan, ABD'nin İsrail'den daha iyi silahları olduğunu ve İran'ı "daha fazla korkutacağını" savunan Kaupman, ABD ordusunun saldırıyı yapması durumunda diğer ülkelere de mesaj verileceğini öne sürüyor.

New York Times, bir kez daha ABD bombalarına giden yolu kalemiyle açmaya çalışıyor.