Taraf muhabiri serbest bırakıldı

Kafes Eylem Planı Belgesi'ni yayınladığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu serbest bırakıldı.

Mehmet Baransu, savcının tutuklama istemine anlam veremediğini söyledi. "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlamasıyla ifade vermeye geldiğini kaydeden Baransu, "Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadım. Savcı bana, 'bu haberde krokiler yayınlanmış, çok geniş bilgiler var' dedi. Basın yazmasaydı birçok şey ortaya çıkmayacaktı"diye konuştu.

Kadıköy Adliyesi önünde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Mehmet Baransu, Kafes Eylem Planı Belgesi'ne ilişkin yayınladığı haber nedeniyle adliyeye ifade vermeye geldiğini söyledi. Savcının, kendisini tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk ettiğini belirten Baransu, " 'Soruşturmanın gizliliğini ihlal' suçlamasıyla ifade vermeye gelmiştim. Ancak, daha önceden de aynı suçlamayla birçok defa ifade vermiştim. Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadım. Bu durumu savcıya sorduğumda, 'bu haberde krokiler yayınlanmış, çok geniş bilgiler var' dedi." ifadelerini kullandı. Genelkurmay Adli Müşavirliği'nin haberden sonra Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Baransu, bu suç duyurusu üzerine hakkında soruşturma başlatıldığını ifade etti.

"Dünyanın her yerinde bu konu haberdir." diyen Baransu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hangi gazeteci bunu alsa yazar. Vahim iddialar var, bombalama var, suikast var kaçırma var. Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bütün gazeteciler ne yaparsa ben de onu yaptım. Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yazdım. Dünyanın her yerinde bunu hangi gazeteci alsa yazar. Bugün 4 binin üzerinde 'soruşturmayı ihlal' suçlamasıyla açılan dava var. Basın yazmasa birçok şey ortaya çıkmayacaktı. 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı ben yazdım. Benden sona aslını aldılar. Sonra savcılara ulaştı. Ben yazmasaydım, birimiz yazmasaydık aslı çıkacak mıydı ortaya? Gazetecinin görevi budur. Basın kanununda var, 26. Maddeyi herkes alsın okusun. Basın mensubunun görevi böyle haberleri yazıp haberleştirmektir." Baransu, savcılıkta kendisine haber kaynağının sorulmadığını sözlerine ekledi.