İsrail'de Kadima Partisi kaynıyor

İsrail'de ana muhalefet Kadima partisi, bazı milletvekillerinin Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Likud partisine geçeceği yolundaki iddiaların ardından kaynamaya başladı.

Daha önce de Kadima liderliğine yarışan ve partinin 2 numaralı ismi olarak bilinen eski savunma bakanı Şaul Mofaz, bugün Kadima lideri Tzipi Livni'nin evinde baş başa yaptıkları görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, seçimli parti kongresinin toplanmasını istedi.

Mofaz, Livni'nin diğer partililerin seslerine bir kez kulak verip, partiyi dağılmaktan uzak tutacağını umduğunu belirtti.

Kadima lideri Livni'nin ise Mofaz'a, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partiyi bölmeye çalıştığını söylediği belirtildi.

Livni'nin Mofaz'ı ve diğer parti mensuplarını, Netanyahu'nun Kadima'yı zayıflatma çabalarına yardımcı olmamaları, partinin bölünmesini önlemek için ellerinden gelen her türlü çabayı göstermeleri konusunda uyardığı, parti birliğinin her şeyden önce geldiğini söylediği de kaydedildi.

Livni ile Mofaz'ın arası, dün basında yer alan iddiaların arasından iyice kötüleşmişti.

Mofaz'ın Livni'nin partiyi yönetemediğine ilişkin yayılan sözleri ve ardından Kadima'da Livni dışındaki 27 milletvekilinden 11'inin Netanyahu'nun Likud'u ile görüşmeler yaptığı söylentileri, Kadima'da tansiyonu artırmıştı. Kadima'ya yakın bir kaynak, Haaretz gazetesine, seçimlerin üzerinden daha bir yıl geçmeden herkesin Kadima'dan kaçmaya baktığını, bunun da Livni'nin liderliğinde bir gelecek göremediklerinin göstergesi olduğunu söyledi.

Başbakan Netanyahu'nun Kadima milletvekillerini partiden ayrılmaya ikna etmek için yoğun çaba gösterdiği söyleniyor.

Netanyahu'nun milletvekillerinden 4'ü ile bizzat görüştüğü, bu arada Savunma Bakanı Ehud Barak'ın da yine Kadima'dan bir milletvekili ile bir araya geldiği, eski bakanlardan Avi Dichter'in de İşçi Partisine geçme arayışında olduğu öne sürülüyor.

Maariv gazetesinde ise Netanyahu'nun bütün amacının "intikam" olduğu öne sürüldü. Netanyahu'nun amacının Kadima'yı bölmek ya da koalisyonu genişletmek değil, partiyi "gömmek" olduğu savunulan haberde, Netanyahu'nun 2005 yılında Likud'dan ayrılarak oluşturulan Kadima'yı cezalandırmayı amaçladığı iddia ediliyor