Google'a şok vergi suçlaması

Google'ın İngiltere'deki şirketinin, reklam gelirlerinden elde ettiği 450 milyon sterlini vergiden kaçırdığı iddia ediliyor.

Google'ın 2008 yılında İngiltere'deki şirketin 1.6 milyar sterlin (2.5 milyar dolar) kazanç elde ettiği ancak bu gelirden doğan 450 milyon sterlinlik (725 milyon dolar) vergiyi ödemediği belirtiliyor.

Google'ın İngiltere'de vergi gelirlerinden elde ettiği 450 milyon sterlini Geoogle Ireland şirketine kanalize ettiği bildirildi.

Dünyada Google gibi pek çok uluslararası şirketin bu yolla vergiden kaçırdığı ve kaçırılan vergilerin ülke hazinelerine zarar verdiği ifade ediliyor.

Haberde, İngiltere'de internet aramalarının yaklaşık yüzde 90'ına sahip olan Google'ın İngiliz müşterilerinden gelen reklam gelirlerini aktarmak için Google UK Limited 'te bir hesap açtığına yer verildi.

Ancak, Google International'in yıllık raporunda ise ABD dışındaki İngiltere'deki en büyük yapım şirketinin gelirini 21.8 milyar dolar olarak gösterildiği kaydedildi.

Çokuluslu şirketlerde "transfer fiyatlandırması" olarak nitelendirilen uygulama vergi otoriteleri tarafından "düşük vergili alanlarda kazanç rezervasyonu olabilir " diyerek eleştirildiği ve bu uygulamanın resesyondan bir türlü çıkamayan İngiltere hazinesini zora soktuğu ifade ediliyor.

İngiltere'de tansfer fiyatlandırması uygulamasının İngiltere vergi makamları tarafından anlaşma yapılması durumunda geçerli olabiliyor.

Vergi uzmanları, Google gibi ABD dışında yan şirketleri olan markaların kurumlar vergisini asgari düzeye indirmek amacıyla yapılmış uygulamanın vergi kaçırmanın bir uzantısı olarak gördüklerini söylüyorlar.

İngiltere vergi yetkilileri, Google'ın reklam gelirlerinden elde ettiği verginin dürüstçe ödenmesi konusunda uyarıldığı ve Google markas imajına gelebilecek zarar konusunda hatırlatma yapıldığı da gelen bilgiler arasında.

Google sözcüsü ise yaptığı açıklamada, İngiltere'de 800'den fazla çalışanı ile bordro ve diğer vergiler yoluyla İngiltere ekonomisine katkıda bulunduklarını, Google'ın Avrupa merkezi olarak pek çok uluslararası şirket gibi Dublin'i üs olarak seçtiğini ve gelirlerin tümümün üs olarak seçilen Dublin'de toplandığı dolayısıyla hesaptaki tüm gelirin sadece İngiltere'deki reklam geliri olarak kabul edilemeyeceğini savundu.