Cumhurbaşkanı Gül Kuveyt'e gitti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir takım resmi temaslarda bulunmak üzere Kuveyt'e gitti.

Cumhurbaşkanı Gül'ü, Esenboğa Havalimanı'ndan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir uğurladı. Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte Kuveyt'e giden heyette, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri ve çok sayıda işadamı yer aldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Kuveyt'e hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın açıklaması yaptı ve basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Kuveyt Emiri El Sabah'ın davetine icabetle bu ülkeye resmi ziyarette bulunacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, 12 yıl aradan sonra Kuveyt'e Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaretin gerçekleştirileceğini vurgulayarak ziyaretin önemine dikkat çekti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, milletvekilleri ve işadamlarından oluşan bir heyetin kendisine eşlik edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, ''Tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğumuz Kuveyt ile ilişkilerimiz son dönemde tatminkar bir şekilde devam etmektedir. Kuveyt'teki temaslarımda ülkemizle Kuveyt arasındaki ikili ilişkilerin mevcut durumunu gözden geçirerek başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere her alandaki işbirliğimizin her alanda daha da geliştirilmesinin imkanları üzerinde duracağım. Kuveytli muhataplarımla ayrıca bölgesel konu ve gelişmeleri ele alarak karşılıklı görüş alışverişinde bulunacağız'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret sırasında Türkiye-Kuveyt İş Forumu toplantısına da katılacağını da belirterek şöyle devam etti:

''Bildiğiniz gibi Kuveyt dünyanın büyük petrol üreticilerinden birisidir. Ve bu anlamda büyük gelirleri olan bir ülkedir. Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde birkaç yüz milyar dolarlık büyük altyapı yatırımları söz konusudur. O bakımdan Türk müteahhitlerimiz, müşavirlik firmalarımız için çok büyük iş imkanları olduğunu biliyoruz. Ayrıca yine büyük gelirleri olduğu için ülkeleri dışına büyük yatırım yapan ülkelerden birisidir. Bu yatırımları çekme açısından da iş forumu toplantısı ve ekonomiyle ilgili yetkililerle görüşmelerimiz önemli olacaktır.''

Kuveyt Emiri El Sabah ile Kuveyt Petrol Şirketi'nin 75. kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılacağını belirten Gül, Körfez İşbirliği Teşkilatı ile Türkiye arasında son yıllarda önemli görüşmeler yapıldığına dikkati çekerek teşkilatın dönem başkanlığını Kuveyt'in yürüttüğünü hatırlattı. Türkiye'nin bütün körfez ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması imzalamak için görüşmelerini sürdürdüğünü vurgulayan Gül, ''Ümit ediyorum ki Kuveyt'in dönem başkanlığı sırasında bu görüşmeler neticelenir'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. "Kapatılan DTP'nin milletvekillerinin siyasete Barış ve Demokrasi Partisi çatısı altında devam etme kararlarıyla bu milletvekillerinden bazılarının Mahmur Kampı'nı ziyaret edecek olmalarını nasıl değerlendirdiğinin'' sorulması üzerine de Gül, ''Bunlarla ilgili epeyce konuşuldu malum. Bakalım şimdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi her şeyin merkezidir. Her şey orada'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un bir Amerikan televizyonuna yaptığı açıklamalarına ilişkin bir soruya ise, ''Sayın Dışişleri Bakanı gayet güzel söylediler. Söyleyecek başka bir şey yok konuyla ilgili'' diye cevap verdi.