Çöpten bilgisayar toplandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çöp kutularına atılan elektronik parçalardan 251 adet bilgisayar yaptı ve ihtiyacı olan eğitim kurumlarına gönderdi.

İstanbul'da toplanan elektronik atıklardan dönüştürülerek elde edilen 251 tam donanımlı bilgisayar, başta İstanbul olmak üzere 17 şehirde ihtiyacı olan eğitim ve kamu kurumlarına dağıtıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin teknolojik ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıkan dijital atıkların geri dönüşümünü sağlamak için uygulamadığı "İstanbul Yerel Elektronik Atıkların Sürdürülebilir Yönetimi Projesi" ilk meyvelerini verdi. Evsel atıklarla birlikte belediye işçilerince toplanan teknolojik atıklar, atık merkezlerinde ayrıştırıldıktan sonra onarılarak yeniden bir araya getirildi.

Avrupa Birliği'nden de 495 bin Euro mali destek sağlanan proje kapsamında İstanbul'daki 39 ilçeden 30 ayda 10 bin 204 bilgisayar ekipman toplandı. 6 bin 572 bilgisayar ekipmanını özelliklerine göre ayrıştırılıp geri elektronik araçla elde edildi. Bu elektronik araçlardan 251'i İstanbul, Gümüşhane, Iğdır, Adıyaman, Urfa, Samsun, Bartın, Diyarbakır, Sivas, Aydın, Eskişehir, Tokat, Ordu, Kocaeli, Giresun, Muğla ve Düzce'de ihtiyacı olan eğitim ve kamu kurumlarına bağışlandı.

TEKNOLOJİK TASARRUF

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Müdürü Eyüp Nafiz Korkut, bilgisayar ekipmanlarının farklı yöntemlerle bertaraf edilmesi halinde fosfor ve kurşun gibi tehlikeli maddelerin toprak ve yer altı sularını kirleterek, insanların zehirlenmesi, tehlikeli kül ve gaz emisyonlarının oluşmasına neden olabileceğini belirtti. Korkut, geri dönüşüm çalışmasıyla bunun önüne geçtiklerini ve proje kapsamında çöpten yaklaşık 150 bin lira değerinde teknolojik tasarruf edildiğini ifade etti.