13 milyar doların sırrı çözüldü!

Ekim 2008'den bu yana 13 milyar dolara ulaşan ve kaynağı belli olmayan paranın sırrı çözüldü!

Türkiye'nin ödemeler dengesi rakamlarının içinde 'net hata noksan' adıyla yer alan ve kamuoyunda sık sık tartışma konusu olan kaynağı belli olmayan paraların sırrı nihayet çözüldü.

Star gazetesine göre, Ekim 2008'den bu yana 12.7 milyar dolara ulaşan kaynağı belli olmayan paraların izini süren ekonomi yönetimi, bazı işadamlarının itirafları ile ödemeler dengesinde görülen milyarlarca dolarlık kaynağın Türkiye'ye nasıl sokulduğunu buldu. Buna göre bu paralar, Türk işadamlarının yurt dışında elde ettiği yasal veya yasal olmayan gelirlerden oluşuyor. Bu gelirler de çok ilginç bir yöntemle Türkiye'ye getiriliyor.

Örneğin, Avrupa'nın bir A ülkesindeki 100 milyon dolarını Türkiye'ye getirmek isteyen Türk işadamı, ilgili ülkede döviz işi ile uğraşan bir aracıya gidiyor. Aracı kişi de Türkiye'de döviz alım satımı yapan anlaşmalı olduğu kişiye telefon ederek, iş adamına 99 milyon dolar verilmesini söylüyor.

İşadamı da Avrupa ülkesindeki parasını aracı kişiye vererek, Türkiye'deki anlaşmalı kişiden 99 milyon dolarını alıyor. Bu yöntemle işadamı, parasını transfer ederken, vergi ve komisyon ödememiş oluyor. Türkiye'de vergilerden kurtuluyor, ayrıca para da kayıt içine alınmıyor. Ekonomi yönetiminin yaptığı araştırmalara göre bu yöntem, Türkiye'ye para transferlerinde yoğun olarak kullanılıyor.

Yöntem sadece Avrupa ülkelerinde değil, diğer ülkelerden para transferlerinde de kullanılıyor. Paranın getirilmesine aracılık eden kişiler ise, örgütlü olarak çalışıyor ve birbirleri arasında gizli sözleşmeler bulunuyor. Getirilen paralar için ise aralarında bir mahsuplaşma yapılıyor. Ancak bu mahsuplaşmanın nasıl yapıldığı henüz bilinmiyor. Ekonomi yönetimi, Avrupa ülkelerindeki muhatapları ile irtibata geçerek, dünya çapındaki bu 'para transfer örgütünü' çökertmeye çalışıyor.