Kamboçya, Uygurları Çin'e teslim etti

Kamboçya kendisine sığınan Uygur Türkleri'ni Çin'e geri gönderdi.

Çin'in Uygur Özerk Bölgesindeki olayların ardından kaçarak Kamboçya'ya sığınan Uygurların Çin'e geri gönderildiği bildirildi.

Kamboçya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Khieu Sophaek, "20 Uygur'un Çin'den gönderilen özel bir uçağa bindirilerek, Phnom Penh'den ayrıldıklarını" söyledi. Sözcü, "Çin'e geri dönüyorlar" dedi.

Kamboçya, Uygurları sınır dışı etmesi için Çin'in baskısı altında bulunuyordu.

ABD, BM ve insan hakları grupları ise Kamboçya'dan sınır dışı kararını kaldırmasını istemişlerdi. Kamboçya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Koy Kuong daha önce yaptığı açıklamada, ülkeye yasa dışı yollardan girdikleri belirlendiği için Uygurların sınır dışı edilmesi kararının alındığını söylemişti. Sözcü, söz konusu gruptan olan iki kişininse kayıp olduğunu bildirmişti.

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk ise sınır dışı edileceklerin sayısının 22 değil 27 olduğunu, ancak sınır dışı edilmeleri kararının bugün itibariyle 5 gün ertelendiğini belirtmişti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Kitty McKinsey, Uygurlara mülteci statüsü verilip verilemeyeceği konusundaki değerlendirmenin daha tamamlanmadığına dikkati çekti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiang Yu geçen hafta, Uygurların "suça karıştıklarını" söylemiş, ancak ayrıntı vermemişti.