'Sulu bir şaka yapmadık'

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Türkiye'de herhangi bir darbe girişimi olduysa bu girişimde bulunanların hesap vermesi gerektiğini söyledi.

AK Parti'nin, CHP'nin 12 Eylül darbecilerinin yargılanması önerisine destek vermediğini savunan Anadol, "Böyle darbe edebiyatıyla Türkiye kamuoyunu meşgul edeceğine, geçici 15. maddeyi kaldırma konusunda CHP'nin önerisine destek versin" dedi.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın Ergenekon davası kapsamında ifadeye çağrılmasına ilişkin tartışmalar sürerken, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Meclis'te gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevapladı.

Anadol, komutanların şüpheli olarak mı, tanık olarak mı, sanık olarak mı çağırıldıklarını bilmediğini, bunu savcıların bileceğini söyleyerek, "Elbette Türkiye'de herhangi bir darbe girişimi olduysa, bu girişimde bulunanlar mutlaka hesabını vermelidirler. Ama darbe girişiminde bulunup bulunmadıkları belli değil. Darbe girişiminde bulunan, darbe yaptığı sabit olan, Türkiye'yi 100 yıl geri götüren 12 Eylül darbesinin sorumluları var. Kim bunlar, 12 Eylül'ün başında Kenan Evren, Milli Güvenlik Konseyi üyeleri" diye konuştu.

Bunlarla ilgili olarak CHP'nin, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılması için girişimde bulunduğunu hatırlatan Anadol şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan 'Eğer CHP sulu bir şaka yapmıyorsa hemen hazırız' dedi. Hemen CHP'nin grup başkanvekilleri, AK Parti başkanvekillerini ziyaret ettiler. Anayasa'nın geçici 15. maddesini kaldırma önerisini götürdüler. Aradan 6 ay geçti. Sulu bir şaka yapmadık. Ciddi olarak 12 Eylül'ün yargılanmasına, 12 Eylül sorumlularının, dikkatinizi çekerim sadece 5 konsey üyesi değil, onların emirlerini yerine getiren bütün kamu görevlileri de bu 15. madde içerisindedir. Ne oldu? Hiç ses çıkmadı. Çeşitli siyasi parti grupları, darbe girişimleriyle ilgili komisyon kurulması için araştırma önergesi verdiler. AK Parti karşı çıktı. AK Parti oylarıyla reddedildi. CHP olumlu oy kullandı. Lütfen biraz ciddi olsun iktidar partisi. Böyle darbe edebiyatıyla Türkiye kamuoyunu meşgul edeceğine, geçici 15. maddeyi kaldırma konusunda CHP'nin önerisine destek versin."