Reşat Nuri Güntekin'in evinde buluşma

İzmir'in Karabağlar Belediyesi, ünlü yazar Reşat Nuri Güntekin adına, Çalışıkuşu romanını yazdığı evinde edebiyatçıları buluşturacak.

4 ve 5 Aralık 2009 tarihlerinde düzenlenecek 1. Reşat Nuri Güntekin Edebiyat Günleri'nde gazeteci yazar Doğan Hızlan, yazar Feridun Andaç, yazar ve şair Erol Çankaya, edebiyat eleştirmeni Ömer Türkeş, şair ve yazar Hayri Yetik, gazeteci yazar Aydın Çubukçu ve yazar Şükran Yücelgibi edebiyat dünyasının ünlü isimleri bir araya gelecek.

Edebiyatçılar Derneği'nin katkı sağladığı Edebiyat Günleri, Güntekin'in Çalıkuşu romanını yazdığı, geçen yıllarda çocuk kütüphanesine dönüştürülen, Kilimtepe Parkı'ndaki evinde başlayacak. Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Dudaktan Kalbe, Damga gibi birçok eseri sinema ve televizyon filmlerine de konu olan ünlü yazar Reşat Nuri Güntekin'in adına düzenlenen etkinlikte Metehan Gündüz tarafından, "Ben Reşat Nuri" isimli canlandırma sunulacak. Karabağlar'ın en eski ailelerinden Kavurlar'ın üçüncü kuşak temsilcisi ve Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Adnan Kavur'un hazırladığı, ilçenin eski fotoğraflarının yer aldığı sunum da etkinliğe ayrı bir renk katacak. Edebiyatçılar Derneği İzmir Temsilcisi Hasan Özkılıç'ın yöneteceği, "Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet İdeolojisi, İlericilik-Gericilik Bağlamında Reşat Nuri Güntekin ve Yapıtları" isimli panele Türkeş, Yetik ve Başkent Üniversitesi Türk Dili Bölümü Öğretim Görevlisi Çiğdem Ülker katılacak. Şair ve yazar Altay Ömer Erdoğan'ın yöneteceği "Yaprak Yaprak Dökülen Diziler Edebiyata ve Hayata Ne Kadar Dokunuyor?" isimli panelde ise Çubukçu, Yücel ve Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Efdal Sevinçli, günümüzdeki edebiyat ile hayat ilişkisine dikkat çekecek. Etkinliğin son gününde ise Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Cengiz Üzün'ün yönettiği, "Reşat Nuri Güntekin Romanlarında Kadın Dünyası" ve "Reşat Nuri Güntekin'in Edebiyatımızdaki Yeri" isimli panellere ise Ege Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerife Yağcı Yalçınkaya, şair ve yazar Asuman Susam, Manisa Kültür Sanat Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çınar, Hızlan, Andaç ve Çankaya katılacak.