NATO'dan Afganistan'a 5 bin asker

Amerika Birleşik Devletlerinin Afganistan'a 30 bin asker göndereceğini açıklamasının ardından NATO da bu ülkeye 5 bin asker daha göndereceğini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO ülkelerinin ve müttefiklerinin, Afganistan'a en az 5 bin asker göndermesini beklediğini belirterek, bu sayının bir kaç bin fazla olabileceğini de söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Afganistan'a gönderilecek asker sayısının artırılarak 30 bine çıkartıldığı yönündeki açıklamasını değerlendiren Rasmussen, Obama'nın açıklamasının ABD'nin yeni Afganistan politikası ve yaklaşımını yansıttığını belirterek, “Bunun Afganistan ve NATO için doğru bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.

Rasmussen, “Afganistan konusunun ABD'nin yalnız başına üstlendiği bir görev olmadığını” da söyledi.
Afganistan'daki Amerikan ve NATO güçleri komutanı General Stanley McChrystal'e göre, Taliban ile mücadele etmek için ek 40 bin askere ihtiyaç bulunuyor. Ülkede ise halen 68 bini Amerikan olmak üzere 110 bin kişilik yabancı askeri güç bulunuyor.


NATO içindeki en büyük askeri güçlerden biri Türkiye. ABD her fırsatta Türkiye'den Afganistan'a gönderilmesi için asker istiyor. Uzmanlar Afganistan'a önce ABD başkanı Obama'nın 30 bin asker, ardından NATO'nun 5 bin asker gönderme kararından sonra Türkiye'yi ikna etmek için bu hafta sürpriz ziyaretlerin olacağını konuşuyor.