Katolik ve Ortadoksların ayrılığı son buluyor

Ortadoks ve Katoliklerin bin yıllık ayrılığı son mu buluyor?

Belarus, Rusya Ortodoks Kilisesi ile Katolik Kilisesi liderlerinin buluşmasına ev sahipliği yapmayı önerdi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Çarşamba günü gerçekleşecek İtalya ziyareti ile birlikte yeniden gündeme gelen iki kilisenin bin yıllık ayrılığı için Minsk çağrıda bulundu.
Belarus Dini ve Etnik İşler Direktörü Leonig Gulyako, Rusya Ortodoks Kilisesi Patriarkı Kirill ve Kataolik lider Papa 16. Benedict'in tarihi buluşması için Belarus'un ideal bir yer olduğunu söyledi. Halkın yüzde 85'inin Ortodoks ve yüzde 12'sinin Katolik olduğunu kaydeden yetkili, "Bearus'ta Katolik ve Ortodoks kiliseler birbirinden ayrı değil. Bazen eşlerden biri Ortodoks diğeri de Katolik olabiliyor." dedi.
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, Papa 16. Benedict tarafından kabul edilmiş; Belarus liderinin, oğlu ile birlikte gerçekleştirdiği ziyaret gündem olmuştu. Rusya'da Kirill'in Patriark'lığa seçilmesi ve Vatikan'da 16. Benedict'in papa olması iki kilise arasında bağların yeniden kurulması adına fırsat olarak görülüyor.
Moskova Patriarkı henüz Papa'nın Rusya ziyaretine onay vermiş değil. Kremlin Medvedev'in Vatikan ziyaretinin içeriği ile ilgili henüz açıklamada bulunmadı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve 2000 ve 2007 yıllarında iki kez Vatikan'ı ziyaret etmişti.