K9'lara büyük engel

Ataşehir'de arama kurtarma köpeklerinin eğitildiği araziye gömülen kurban atıklarının K9'ların koku alma duyusunu yanılttığı belirtildi.

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) K9 Köpekli Arama Birim Sorumlusu Çağlar Öğünç, ''Arama kurtarma köpekleri çalışma alanlarına yığılan kurban atıkları yüzünden çalışamıyor'' dedi. Öğünç, içlerinde AKUT'un da bulunduğu birçok gönüllü arama kurtarma derneğinin 10 yılı aşkın süredir ortak çalışma alanı olarak kullandığı Ataşehir'deki Afet Kriz Koordinasyon Merkezi içerisindeki yerleşkelerin kurban kesim alanı atıklarıyla kaplanmasından yakındı.

Eğitim için oluşturulmuş yapay enkaz alanı ve çevresine yığılan hayvansal atıkların arama köpeklerinin eğitimini imkansız kıldığına dikkat çeken Öğünç, ''Yıllardır haftada birçok gününü gönüllü olarak insan hayatı kurtarma ve arama köpekleri yetiştirmeye harcayan gönüllü arkadaşlarımıza yapılan bu saygısızlığı tüm insanlara duyurmak istiyoruz'' diye konuştu.

 

''BELEDİYE İLGİ GÖSTERSİN"

AKUT sorumlusu, koku temeline dayalı bir konu olan ve yıllar süren büyük zahmetlerle yetiştirilen arama köpeklerinin, bahsi geçen atıkların geri toplanması halinde bile uzunca bir süre bu alanda çalışamayacaklarını belirtti.

Daha önce de Ataşehir Belediyesi'nin iş makinelerinin özensizliği nedeniyle eğitim alanındaki ekipmanlarının hasar gördüğünü vurgulayan Çağlar Öğünç, ''K9 ekibi, bu son kurban atık olayı ile çaresiz kaldı. Teşkilat şemasında; veterinerlik, sağlık birimleri, fen işleri ve arama kurtarma birimleri olması gereken belediyenin, bu konudaki duyarsızlığı bizleri ayrıca üzmüştür. Gelişmiş ülkelerde el üstünde tutulan, kaynaklar yaratılan arama kurtarma konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına belediyeden de gereken ilgiyi göstermesini bekliyoruz'' görüşünü belirtti.