'Endülüs' İspanya'nın yüzünü güldürüyor

İber yarımadasının ve Endülüs Medeniyeti'nin şehirlerinden Granada, İspanya'ya gelen turistlerin en fazla gezdiği yerlerin başında geliyor.

Endülüs medeniyetinin yaşayan varisi olan Güney İspanya kenti Granada, ülkenin en eski mimari açıdan tarihi kenti konumunda.

Reuters'ın haberine göre İslam medeniyetinin ortaçağdaki yüz akı olan şehir Granada bugünlerde eskiden olduğu gibi yeniden dışardan gelen insanların teveccühüne mazhar oluyor.

Endülüs devletine başkentlik yapan Granada İspanya devletinin daha önceki yıllarda ilgisiz politikaların kurbanı olmuş, bir çok yapı restorasyona muhtaç bırakılmıştı.

Genellikle turizm hedefini yaz aylarına sıkıştıran İspanya, Müslüman ülkelerden gelen turistlerin sıklıkla Granada'yı ziyaret etmeye başlamasından ötürü, kenti restore ederek, eski yapılar orjinalliğiyle yeniden arz-ı endam etmeye başladı.

Reuters'a göre İslam medeniyetinin etkisi Granada şehrinin merkezi olan Caldereria Nueva caddesinde net olarak görülebiliyor. Arapça'nın İspanyolca üzerindeki hakimiyetinin en açık etkisinin gözlemleneceği yer olduğunu bildiriyor İngiliz haber ajansı.

Temelini 1232 yılında atan Gırnata Emiri I. Muhammed, İslam mimarisinin zirve örneklerinden olan El Hamra Sarayı, Granada'da bulunuyor.

Uzmanlar İspanya'nın İslam köklerinin uzunca yıllar devlet tarafından reddedildiğini artık buna kayıtsız kalmalarının doğru olmayacağını belirttiler.

İspanya'da 20 yıl önce 150.000 Müslüman yaşarken bugün ülkede resmi rakamlara göre 1 milyonun üzerinde Müslüman nüfus barınıyor.