Eczacılar eyleme hazırlanıyor

Düzce Eczacılar Odası Başkanı Kemal Demir, ilaçlarda yaşanan fiyat farklılıklarından dolayı stoklarda oluşan ekonomik zararın telafi edilmesi gerektiğini söyledi.

Demir, yaptığı açıklamada Türk eczacısı her zaman sağlık hizmetlerinin yaygın ve ulaşılabilir olmasından yana olan tavrını sürdürdüğünü belirterek, "İlacın güvenilir, ulaşılabilir ve ucuz olması gerekliliği uzun yıllardır savunduğumuz bir gerçek ve gereklilik. Son aylarda vatandaşlarımızın sistemde çıkan muayene ücretleri yüzünden yaptığı itirazlar, bazen bu yüzden ilacını bile alamayanlar ve tüm itirazlarımıza rağmen bu konunun tahsildarı haline getirilmemiz reçete onay. Sistemin ağır çalışması yada tamamen durması yüzünden hastaların saatlerce ilacını alabilmek için beklemesi yada sürekli yapılan kural değişiklikleri sebebi ile insanların yıllardır kullandıkları ilaca ulaşmak için yeniden rapor almak, düzeltmeler yapmak için uzman doktor peşinde koşmaları bunları yaşamayan hasta nerede ise yok gibi. Tüm bu aksaklıklar en az sizin kadar meslektaşlarımızı da üzmekte olup, bu sorunlar

Eczacılar Birliği'nin yetkililer ile yaptığı görüşmelerde her zaman çözümü istenen konuların arasında olmuştur" dedi.
Son yıllarda ilaç fiyat kararnamesin de yapılan değişim sebebi ile ilaç fiyatlarında değişik zamanlar da ciddi düşüşler olduğunu söyleyen Demir, "Yetkililer ile yapılan görüşmeler de bu konudaki çözüm önerilerimiz cevap bulmamış netice olarak stok bazında yaşadığımız zarar sebebi ile Türk Eczacısının sermayesi erimiş ekonomik anlamda ilaç alamaz hizmet veremez hale getirilmiştir. Bildiğiniz gibi son aylar da tüm ilaçlar da yeni bir fiyat düşüşü konusu gündem de olup 4 Aralık 2009 tarihine ertelenmiştir. Eczacılar ilaç fiyatlarının ucuzlamasına her zaman yandaş olmuştur. Ancak bu fiyat farkları sebebi ile stoklarız da oluşan ekonomik zarar bir şekilde telafi edilmelidir. Yetkililerden tek talebimiz budur. Görüşmeler halen sürmektedir ve bu durumun telafi edileceği konusunda umutluyuz" diye konuştu.

Demir, zararın telafisi noktasında bir adım atılmadığı taktirde 4 Aralık Cuma nöbetçi eczane bırakmak koşuluyla il genelinde 80'e yakın Eczanenin kepenk kapatacağını belirterek, "İnşallah kepenk kapatmak zorunda kalmayız. Kapatırsak ta bu haklı davamızda halkımızın da desteğini bekliyoruz" dedi.