Davutoğlu: İsviçre krizi tırmandırıyor

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsviçre'deki minare yasağının İslam karşıtlığına dönüştüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ile dün yaptıkları görüşmede, minarelerin yasaklanması ile ilgili son referandumu ve sonrasında ortaya çıkan tabloyu ele aldıklarını söyledi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantıları için Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Ahmet Davutoğlu, basın mensuplarına dünkü temaslarıyla ilgili bilgi verdi.

Davutoğlu, İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ile dün yaptığı görüşmede minare referandumunun ardından yaptığı uyarı ve tavsiyeleri aktardı. Bakan Davutoğlu, "Karikatür krizi başta olmak üzere Avrupa'da yaşanan bunalımlarda Türkiye'nin tavsiyelerinin dikkate alınmasının geçmişte ne kadar önem taşıdığını ve dikkate alınmadığı durumlarda maalesef krizin tırmandığını söyledim." dedi. Davutoğlu, referandumla ilgili meselenin İslam karşıtlığına, hoşgörüsüzlüğe dönüşmekte olduğunu, böyle bir ortamın Avrupa'nın içindeki dini toleransı olumsuz etkileyeceğini söylediğini dile getirdi. Bakan Davutoğlu, İsviçreli bakana, 'şu günlerde Avrupa'daki liderlerin dini toleransın altını çizerek İslam dünyasına güçlü mesajlar vermesi gerektiğini, bu mesajlarda tereddüt olmaması gerektiğini' ifade ettiğini aktardı.
Bu konunun referandum konusu haline getirilmesinin bile Avrupa ilkeleri, insan hakları ilkeleri bakımından doğru olmadığını vurguladığını kaydeden Davutoğlu, "Bunun, evrensel standartlar bakımından bir kısım sıkıntılar doğurduğunu kendilerine ifade ettim." dedi.

"ORTAYA ÇIKAN TEHLİKENİN FARKINDALAR"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsviçreli bakan ile çok samimi bir görüşme yaptıklarını ifade ederek, "İyi niyetli yaklaşıyor. Yapıcı olduklarını, ortaya çıkan tehlikenin farkında olduğunu gördüm. Türkiye ile birlikte çalışma arzusunu ifade etti. Temas halinde olmanın faydalı olacağını söyledi. Türkiye'nin tavsiyelerini her zaman olduğu gibi dikkate alacaklarını ifade etti." diye konuştu.

Davutoğlu, İsviçreli bakanın bu referanduma karşı olduklarını ve böyle bir sonuç çıkmaması için ellerinden geleni yaptıklarını belirttiğini ve "Gerek İslam dünyasının gerekse Türkiye'nin hassasiyetlerini çok iyi anlıyoruz. Buna uygun bir politika izleyeceğimizden emin olabilirsiniz." dediğini aktardı.

Bakan Davutoğlu, minare yasağının düzeltilmeyecek bir şey olmadığını da belirterek, "Benzer bir referandum, minarelerin serbest bırakılması doğrultusunda da yapılabilir." yorumunu yaptı.