'Çözümü zorlayacağız'

Ankara ziyaretini tamamlayan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 'Kıbrıs müzakereleri konusunda çözüm yolunu zorlamalıyız' dedi.

Ankara ziyaretini tamamlayarak KKTC'ye dönen Talat, Ercan Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, temaslarına ilişkin bilgi verdi.

Ankara'da dün ve bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Kıbrıs müzakere sürecinin geldiği aşamayı değerlendirerek, istişarelerde bulunduklarını kaydeden Talat, "Kıbrıs Türk tarafı olarak aktif çabalara devam etmeyi kararlaştırdık" dedi.

Görüşmelere KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün'ün de katıldığını, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin ise baş başa olduğunu belirten Talat, görüşmelerde, Kıbrıs sorununda gelinen aşamayla ilgili karşılıklı istişare yaptıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Ama özellikle Avrupa Birliği zirvesi öncesinde ve bizim de çok büyük önem addettiğimiz Sayın Erdoğan'ın ABD gezisi öncesinde bir durum değerlendirmesi yapma ihtiyacı hissettik. Daha önceden yaptığımız çalışmaları dün ve bugün bir kez daha gözden geçirdik. Görüşmelerde geldiğimiz noktayı bir kez daha gözden geçirdik ve Kıbrıs Türk tarafı olarak aktif çabalara devam etmeyi kararlaştırdık. Zaten aktif bir şekilde çalışıyoruz. Dolayısıyla bu aktiviteyi herhangi bir şekilde kısıtlamamak, zayıflatmamak konusundaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik."

Talat, ziyaretin değerlendirme amacıyla yapıldığını belirterek, "Bundan sonraki hareket tarzımızı da birlikte tartıştık" dedi.

-"TEMEL HEDEF ÇÖZÜM"-

Cumhurbaşkanı Talat, müzakerelerde, "Bundan sonra faklı bir tarz bekleyebilir miyiz" sorusuna karşılık şunları söyledi:

"Şu an için farklı bir tarz peşinde değiliz. Şu an için çözümü zorlamak peşindeyiz. Daha aktif, daha dinamik, daha çözümü sağlayıcı bir tarzda çalışmak gerektiği konusunu yeniden teyit ettik. Çünkü gerçekten çözüm istiyoruz. 2009 sonunda elde edemesek bile, 2010 başında yoğunlaştırılmış bir görüşme süreci ve bir çözüme ulaşmak temel hedefimiz olmaya devam ediyor. Bunu hem teyitleştik hem de geldiğimiz noktayı değerlendirme fırsatı bulduk."

-TELEFON DİNLEMESİ KONUSU-

Cumhurbaşkanı Talat, bir gazetede, "cep telefonunun Rumlar tarafından dinlendiğine" dair çıkan bir yazının hatırlatılması üzerine de bir gazete köşe yazarının yazdıklarıyla ilgili bir değerlendirme yapamayacağını, ancak Güney Kıbrıs'ta telefon dinlendiğinin bilindiğini kaydetti.

Talat, "Yalnız, benim kullandığım telefon Kıbrıs Rum tarafının telefonu olmadığına göre dinleyebileceklerini sanmıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Talat'ı, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçi Şakir Fakılı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile diğer yetkililer karşıladı.

-ÖZGÜRGÜN LONDRA'YA GİDEMEDİ-

Bu arada İngiliz Lordlar Kamarası'nda bugün konuşma yapmak üzere, İstanbul üzerinden Londra'ya gidecek olan KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, sis nedeniyle Ankara uçağının İstanbul'a geç ulaşması üzerine Londra uçağına yetişemedi.

Özgürgün'ün yapacağı konuşmayı, resmi temaslar için Londra'da bulunan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy'un yapacağı belirtildi.