Avusturya'da da minare anketi

İsviçre'de yapılan referandumun ardından, Avusturya'nın en büyük gazetesi Die Presse internet sitesi de 'minare ve cami' yasaklansın mı diye anket düzenledi.

İsviçre’de ‘Minareye Hayır’ referandumundan sonra Avusturya’daki Die Presse gazetesi cami ve minare anketi düzenledi. İnternet üzerinde yapılan ankette ‘Minare ve Cami yasaklansın’, ‘Minare yasaklansın’ ‘Her dine özgürlük sağlanmalıdır’ seçenekleri var.

Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz hafta sonu İsviçre’de yapılan referandumda cami minarelerinin yasaklanmasına yüzde 57 evet oyu çıkmıştı. İsviçre’deki bu referandumun ardından Avusturya’nın en büyük gazetesi Die Presse düzenlediği ankette cami ve minarelerin yasaklanmalı mı sorusuna cevap arıyor.

Gazetenin web sitesinde yer alan ankette: “İsviçreliler minare yasağını şaşırtıcı bir şekilde oyladı ve yasakladı. Avusturya’da dini mabedler için oylama olsa ne cevabınız nasıl olurdu?” sorusu soruluyor.

Anketteki üç seçenek ise şöyle sıralandı:

Ja - egal ob Minarett oder Moschee ( EVET -Avusturya’da minare veya camii yasaklansın )

Ja - aber nur über Minarette. ( EVET - Ama sadece minare yasaklansın )

Nein - jede Religion soll ihren Platz bekommen. ( HAYIR - Avusturya da her din için özgürlük sağlanmalıdır. )

Haberi hazırladığımız sırada kullanılan 21 bin 279 oyun dağılımı şöyle olmuştu:
Oy kullanan 12 bin 238 kişi yani yüzde 58’i yasaklansın derken bin 114 kişi yüzde 5’e tekabül ediyor sadece minare yasaklansın şıkkını işaretledi.

7 bin 882 kişi yani oy verenlerin yüzde 37’si ise ‘Her din için özgürlük sağlanmalıdır şıkkını işaretledi.