Yahudi yerleşimciler kan kusturuyor

Şeyh Cerrah'ta olay çıkaran Yahudiler, 2 Filistinli çocuğu döverken bir Filistinli gazeteci de yaraladı.

İsrailli aşırı sağ ve dinci yerleşimcilerin Doğu Kudüs'te çıkardığı olaylar dinmiyor. Şeyh Cerrah'ta olay çıkaran Yahudi aşırı sağcılar 2 Filistinli çocuğu döverken bir Filistinli gazeteci de yaralandı.

Akşam saatlerinde Şeyh Cerrah'taki, Filistinli Nebil El Kurd ailesinin boşalttığı ev ve çevresinde meydana gelen olaylarda, Yahudi yerleşimcilerin, çocuk yaştaki 2 Filistinli'yi dövdükleri, 1 Filistinli gazeteciyi de yaraladıkları bildirildi.

Kudüs polisi, yerleşimcileri protesto için öğleden sonra olay yerinde toplanan yabancı, İsrailli ve Filistinli eylemcilerinden 25'ini gözaltına almıştı. Polisin protestoculara geçen haftaki gibi çok sert davrandığı belirtilirken, İsrailli protestoculardan Asaf Şaron, ''Bu yasal ve şiddet içermeyen bir protesto gösterisi. Filistinli ailelerin yerleşimcilerden saldırı korkusu içinde yaşarken, polis, 2 haftadır bu barışçıl gösterileri şiddet kullanarak engelliyor'' diye konuştu.

Protesto gösterilerinin ardından, akşam saatlerinde polis ve sınır polislerinin beklediği, birbirine ancak metreler uzaklıktaki boşaltılan evlerde akşam ibadetlerini yapmak için toplanan aşırı sağ yerleşimcilerle aşırı dinci Yahudiler'in, yaşları 13 ve 15 olarak bildirilen İmad ve Muhammed Ateiyya adlı 2 kardeşi dövdükleri, 1 Filistinli gazeteciyi de yaraladıkları belirtildi. Sağlık görevlilerinin, 3 Filistinli'yi de hastaneye götürdükleri kaydedildi.

Şeyh Cerrah'ta, belediye ve yerleşimci örgütleriyle mahkemelik olan 28 Filistinli aileden 4'ü, mahkemenin aleyhlerine verdiği kararın ardından, 2008 yılı kasım ayından başlayarak evlerini tahliye etmeye başlamışlar ve bu evler Yahudi yerleşimciler tarafından işgal edilmişti.

Polis, geçen hafta da 3'ü yabancı, 24 eylemciyi gözaltına almıştı. Mahkemeye çıkarılan İsrailli eylemcilerin, Şeyh Cerrah'a 30 gün süreyle yaklaşmamaları koşuluyla serbest bırakıldıkları bildirilmişti.

Bugünkü protesto gösterilerine yer alan İsrailli İnsan Hakları için Hahamlar örgütünün başkanı Haham Arik Ascherman, Ynet haber sitesine yaptığı açıklamada, köklü bir adaletsizliğe karşı mücadele verdiğini söyledi.

''Komşularımızı savunmak için 2002 yılından beri buradayız. Yerleşimciler, bu evlerin 1948 yılı öncesinde Yahudiler'e ait olduğunu savunuyor. Bunun doğru olduğundan kuşkum var. Ama eğer öyleyse, Araplar'ın da aynı biçimde devletin kurulmadan önceki evleri neredeyse, oraya dönmeleri hakkının varolup olmadığını sormamız gerekir. Eğer öyle yapılmıyorsa, burada olan biten bir ayırımcılık örneğidir'' dedi.

İsrail Parlamentosu'nun sol kanat partilerinden Meretz'in başkanı Haim Oron da iç güvenlik bakanından, Şeyh Cerrah'ta gözaltına alınan eylemcilerin serbest bırakılmasını istedi.