“Tek ayakla normalleşme yürüyemez'

Davutoğlu, Azeri topraklarında işgal bitmeksizin Ermenistan'la tek ayakla normalleşmenin yürüyemeyeceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, işgal altındaki Azeri topraklarında işgal bitmeksizin Ermenistan'la tek ayakla normalleşmenin yürüyemeyeceğini vurgulayarak, "Azeri yetkililer Türkiye'nin iyi niyetinden ve bu konudaki kararlılığından şüphe etmiyorlarsa bu yüce Meclis'in üyelerinin hiç şüphe etmemesi gerekir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan'la olan ilişkilerde de komşu ülkeler stratejisinin önemli bir etkisi olduğunu belirtti. Bakan Davutoğlu, bunu bölge vizyonuyla da birleştirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin Ermenistan'la başlattığı normalleşme ilişkisinin ancak Kafkaslar'da kapsamlı bir normallleşmenin gerçekleşmesi halinde sürdürülebilir olacağını her zeminde söylediklerini anlatan Bakan Davutoğlu, işgal altındaki Azeri topraklarında işgal bitmeksizin, Ermeni-Azeri ihtilafı sona erdirilmeksizin tek ayakla normalleşmenin yürüyemeyeceğini her yerde söylediklerini ve söylemeye de devam edeceklerini vurguladı. Bakan Davutoğlu, "Bu iki süreç birlikte yürüyecektir.

Başbakan dün sayın Aliyev'le görüştü. Başbakan Aliyev'le, ben Dışişleri Bakanı'yla hemen hemen her hafta, gerektiğinde her gün görüşüyoruz. Onlar Türkiye'nin iyi niyetinden ve bu konudaki kararlılığından şüphe etmiyorlarsa bu yüce Meclis'in
üyelerinin hiç şüphe etmemesi gerekir" diye konuştu.

Kars Anlaşması'nın ebediyete kadar geçerli olacağını kaydeden Bakan Davutoğlu, hiçbir ülkenin Türkiye topraklarında gözünün olamayacağını, olması halinde ise alacağı cevabın açık olduğunu söyledi.

Bakan Davutoğlu, hükümetin Türkmenlere nasıl destek verdiğini en iyi Türkmenlerin bildiğini ifade ederek, Türkmenlere destek verilmediğini öne süren muhalefete, ''Bunu Türkmenlere sorun. Bunu istismar etmeyin'' karşılığını verdi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili bir tarihi Türkiye'nin tek taraflı olarak veremeyeceğini, bunun AB ile müzakeleler sunucu ortaya çıkacağını kaydeden Bakan Davutoğlu, "En kısa zamanda gerçekleşmesi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz" şeklinde konuştu.