Açılım umutları söndü

İngiltere'nin en saygın dergilerinden biri olan The Economist, Kürt açılımı ile ilgili haberinde açılım umutlarının sona erdiğini iddia etti.

İngiliz Economist dergisi, Kürt açılımıyla ilgili haberinde "Türkiye'nin Kürtleriyle barışmasını engellemek için yeni bariyerler ortaya çıkıyor" diye yazdı.
"Umutlar uçup gitti" başlıklı haberde, 15 Aralık'ta Muş'un Bulanık ilçesinde iki Kürt göstericinin öldürülmesini de hatırlatan dergi, artık hem Kürt hem de Türk milliyetçilerin Kürt açılımının sona erdiğini söylediğini vurguladı. Economist, "Etnik çatışma korkusu artıyor. Bu, güvenlik güçlerinin başıbozuk üyelerinin (ve PKK'nın), Ak Parti hükümetini zayıflatmak için gizlice hazırladığı bir planın parçası olabilir mi? " diye yazdı.

Erdoğan'ın açılım planının, "devlet baskısıyla beslenen teröristleri korkuttuğunu" belirten dergi, en çok korkanın da Abdullah Öcalan olduğunu belirtti. "Daha fazla reform, PKK'ya daha az destek demektir. Anlaşılan Öcalan oyun dışında bırakılmaktan hoşlanmıyor" diye yazan Economist, "(Öcalan), şimdi PKK'yı bir kez daha salıvererek kanlı bir kumar oynamaya karar verdi. Hükümete şantaj yaparak doğrudan ve açık görüşmelere başlamak isteyebilir" ifadelerini kullandı."Erdoğan ne yapmalı?" sorusunu soran Economist, "Erdoğan, Öcalan'ın blöfünü görüp Kürt reformlarını daha fazla gayretle sürdürebilir. Ak Parti biraz oy kaybedebilir ama Türkiye hâlâ barışı kazanabilir" diye yazdı.