Van kedisi maskot oldu

Türkiye'de Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan FIBA 2010 Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası'nın maskotu Van Kedisi oldu.

Van kedisi maskot oldu
İstanbul Çırağan Palace Kempinski Otel'de düzenlenen kura çekimine Dünya Basketbol Federasyonu (FIBA) Başkanı Bob Elphinston, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, İstanbul Valisi Muammer Güler, Van Valisi Münir Karaloğlu, şampiyonaya katılacak ülkelerin federasyon başkanları, yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda basketbolcu katıldı. Anadolu Ateşi Dans Grubu'nun gösterileriyle başlayan kura çekimi, daha sonra 'Van Kedisi' kostümü giyen mankenin sahneye çıkması ile devam etti. Salonda kuru çekimini izleyenler tarafından alkışlanan kostümlü manken, basketbol topuyla bir süre sahnede dolaştıktan sonra FIBA Başkanı Bob Elphinston ve Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel'i sahneye davet etti. Basketbol topuyla başkanlarla yapılan kısa paslaşmanın ardından bu kez kura çekimine geçildi. C Grubu'nda yer alan Türkiye; Yunanistan, Rusya, Çin, Portoriko ve Fildişi Sahilleri ile eşleşti.
Türkiye'nin C Grubu'nda yer aldığı şampiyonanın kura çekimi sonunda Van'dan getirtilen 'Van Kedisi' görücüye çıktı. Davetliler canlı Van Kedisi'ne yoğun ilgi gösterirken,basın mensupları da bol bol fotoğraf çekti. Kura çekiminde ilk konuşan Muş Valisi Muammer Güler, Van Kedisi'nin maskot olarak seçilmesinin çok isabetli bir karar olduğunu söyledi. Vali Güler, "Kedinin maskot olması, Van'ın tanıtımına büyük katkı sağlayacak. Umarım Van Kendisi Türkiye'ye uğur getirir" dedi.
Van Kedisi'nin şampiyonada maskot olması için büyük çaba sarf eden Van Valisi Münir Karaloğlu ise, kura çekimi sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Karaloğlu, "Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası'nın Türkiye'de yapılacak olması çok önemli. Şampiyonanın maskotunun da Van Kedisi olması hem Türkiye'nin tanıtımı hem Van Kedisi'nin tanıtı hem de Van şehrinin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. İnşallah Türkiye bu şampiyonada Van Kedisi'nin şansı ile final oynar" şeklinde konuştu.
FIBA Başkanı Bob Elphinston, Van Kedisi'nin şampiyonada maskot olmasından dolayı çok heyecanlı olduğunu belirterek, "Kediyi hem tarihi hem de yöresel olarak son derece enteresan buldum. Kedinin bu turnuvaya çok değişik bir katma değeri olacağını düşünüyorum. Daha önce Van şehri ve Van Kedisi ile ilgili kişisel olarak bilgim yoktu. Ama FIBA'da çalışan arkadaşların bilgileri vardı. Van şehri ve Van Kedisi ile ilgili bilgileri bizimle paylaştılar. Bunun son derece enteresan olduğuna hep beraber karar vermişler. Öyle tahmin ediyorum ki turnuva için çok enteresan olacak" dedi.
"VAN KEDİSİ ŞAMPİYONAYA UĞUR GETİRECEK"
Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel ise, Van Kedisi'nin maskot seçilmesinin FIBA'nın uzun süren bir araştırması sonucunda geliştirdiği bir proje olduğunu belirtti. Demirel, "Öyle zannediyorum burada herkes bugün maskotun tanıtılmasında çok mutlu oldu ve güzel ifadeler gördüm yüzlerde. Van Kedisi inşallah şampiyonada hem bize hem de organizasyona katılan tüm ülkelere uğur getirecektir" şeklinde konuştu.
Türkiye Basketbol Milli Takım Antrenörü Harun Erdenay da, "Oyuncularımız kendi seyircimiz önünde çok daha farklı oynuyorlar. Burada son dünya şampiyonasında 6. olmuştuk. Bu şampiyonada önce yarı final, daha sonra madalyayı kovalarız. Van Kedisi de maskotumuz oldu. İnşallah bize uğur getirir. Hayvanları çok severim, ama ilk kez Van Kedisi'ni yakından görme ve dokunma fırsatım oldu" ifadelerini kullandı.
ABD'nin eski milli takım oyuncusu Hakim Abdul Alajuan ise, ilk defa bir gözü sarı, bir gözü mavi olan bir kedi gördüğünü belirterek, "Bu kedinin şampiyonada maskot olarak seçilmesi çok hoşuma gitti. Kediyi çok beğendim ve bana çok değişik geldi" dedi.
VAN KEDİSİ EFE AYDAN'IN SEVİNÇ KAYNAĞI OLDU
Tofaş Basketbol Spor Kulübü Başkanı Efe Aydan ise, "Van Kedisi'nin maskot olarak seçilmesi mükemmel. Genelde bu tür organizasyonlarda bir hayvanı maskot yaparlar. Bana da sorsaydılar ilk olarak aklıma Van Kedisi gelirdi. Özellikle Van Valisi'ne bu kediyi buraya getirdiği için teşekkür ediyorum. Ülkemizi temsil eden bir hayvanın maskot olarak seçilmesinden çok mutluluk duydum. Ben ayrıca Van'a özel bir ilgi duyuyorum. Tofaş Spor Kulübü olarak Feyyaz Tokar Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nda çok güzel çalışmalarımız var. Ben zaten Van'ı kardeş şehir olarak görüyorum. Dolayısıyla Van Kedisi'nin maskot olması benim sevincimi biraz daha artırıyor" şeklinde konuştu.
Spor yorumcusu ve spikeri Murat Murathanoğlu da, Van Kedisi'nin milli takımımıza uğur getireceğini düşündüğünü belirterek, "Bunun en güzel örneğini İspanya'da düzenlenen şampiyonada bir hayvanın maskot olmasını görmüştük. İspanyollar bir boğaya 'Bravo' ismini verdiler. Şampiyonanın da maskotu o boğa oldu. İspanya dendiği zaman da akla ilk gelen hayvanlardan biri de boğadır. Van Kedisi de bize çok özel gelen bir hayvan. O açıdan Van Kedisi son derece güzel bir seçim. İnşallah bize de uğur getirir. Şampiyonada da herkes altın madalya diyor, ama kolay olmayacak. İnşallah kedinin uğuru ile bir madalya alırız diye umut ediyorum" şeklinde değerlendirdi.