Dünyada yılın adamı Recep Tayyip Erdoğan

Lübnanlı ünlü gazeteci-yazar, tarihçi ve edebiyatçı Samir Atallah, dünyada yılın adamının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu yazdı.

Lübnan'da yayınlanan El Nahar gazetesindeki köşe yazısında Atallah, Erdoğan'ın "İslam'ın Bağdat'ı her gün kana bulayan El Kaide olmadığını" dünyaya gösterdiğini vurguluyor. "Fevkalade yıl 2009 ve Sultan Recep" başlıklı yazısında Atallah, Erdoğan'ın Avrupa'nın hasta adamı Türkiye'yi dünyanın sağlıklı ülkelerinden biri haline getirdiğinin altını çiziyor.
Atallah, kese kağıdı gibi değersiz olan Türk Lirası'nın dünyanın en güçlü ekonomilerinden birinin para birimi haline dönüştürüldüğünü, Atatürk'ten beri dondurulan Kürt sorununa çözümler arandığını, Ermeni sorunun acil servise kaldırıldığını ifade ediyor.
Ortadoğu'nun en önde gelen gazetelerinden Şark'ul Avsat'ta günlük yazılar da kaleme alan Atallah, Türkiye'nin Suriye ve İran'la ilişkilerini güçlendirdiğini, İsrail ile de realist bir seviyeye indirdiğini de vurguluyor. Atallah, Türk-ABD ilişkilerinin de artık 50 yıl öncesi gibi olmadığını ifade ediyor.
The Economist'in "İstanbul müezzini" olarak adlandırdığı Erdoğan'ın komşularıyla sıfır problem politikası güttüğünü de vurgulayan Atallah, Türkiye'nin dünyaya İslam'ın Şii Safevi'lerden Ortodoks Ermenistan'ına herkesi olduğu gibi kabul ettiğinin mesajını tekrar verdiğinin de altını çiziyor.
Erdoğan'ın yaptığı anayasal değişikliklerle daha önce 'Hıristiyan Kulübü' olarak tanımladığı Avrupa Birliği'ne girmek için gösterdiği gayretin birliğin liderleri Almanya ve Fransa'yı şaşırttığını da ifade eden Atallah, Türkiye'nin Atatürk tarafından ortaya konan temel esaslara dokunmadığını da söylüyor.
Türkiye'nin daha önce Süveyş'te, Cezayir'de, Aden'de Batı yanlısı politikalar izlediğini ya da en azından Batılıların bu politikalarını kınamadığını belirten Atallah, Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdulnasır'ın Türkiye'nin içinde bulunduğu Cento ve Bağdat Paktı'na karşı mücadele ettiğini de vurguluyor. Atallah, Erdoğan'ın selefi Erbakan'ın da Türkiye'nin içinde bulunduğu statükoyu değiştiremediğini ifade ediyor.
"Anadolu'nun hakimi ve bereketin kaynağı iki nehrin sahibi her yerde hatta Lübnan'da hükümetin kurulması için bile arabuluculuk yapıyor." diyen Atallah, Erdoğan'ın görevinin Golan'ın işgalden kurtarılması olduğunu da ifade ediyor.